Ένα από τα μεγάλα μυστήρια της επιστήμης, το γιατί πεθαίνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα των ασθενών με Αλτσχάιμερ, κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν μελετητές από το UCL και το Βέλγιο. Οι επιστήμονες από το Κέντρο Άνοιας του Λονδίνου παρατήρησαν ότι δύο πρωτεΐνες συσσωρεύονταν κατά τρόπο ασυνήθιστο ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η συσσώρευση αυτή αλλάζει την εσωτερική χημεία των εγκεφαλικών κυττάρων, οδηγώντας στο φαινόμενο της «νεκρόπτωσης» που περιγράφεται ως «αυτοκτονία των εγκεφαλικών κυττάρων».

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον εύρημα», δήλωσε στο BBC ο ερευνητής καθηγητής Bart De Strooper, από το Ινστιτούτο Έρευνας Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Για πρώτη φορά παίρνουμε μια ένδειξη για το πώς και γιατί πεθαίνουν οι νευρώνες στη νόσο Αλτσχάιμερ. Υπήρχαν πολλές εικασίες εδώ και 30-40 χρόνια, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να εντοπίσει τους μηχανισμούς. Παρέχει πραγματικά ισχυρές αποδείξεις ότι πρόκειται για αυτό το συγκεκριμένο μονοπάτι αυτοκτονίας».

Ο καθηγητής De Strooper λέει ότι η ανακάλυψη ότι ο αποκλεισμός του μορίου MEG3 μπορεί να αναστείλει τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «εντελώς νέα γραμμή ανάπτυξης φαρμάκων».