Συγκλονισμένοι οι δύτες που βοήθησαν στην ανέλκυση του σκάφους στη Σάμο

Ο λογιστής Γιώργος Στάντζος δεν είχε φτάσει ακόμα στο γραφείο του προχθές το πρωί όταν τον κάλεσαν από το Λιμεναρχείο Σάμου. Ένα σκάφος με δεκάδες μετανάστες είχε ανατραπεί στα ανοιχτά του νησιού, πήρε τη στολή του και τα καταδυτικά του σύνεργα και κατευθύνθηκε στο λιμάνι Μαλαγαρίου. Από το ρυμουλκούμενο σκάφος φαινόταν μόνο η καρίνα.

Δεν περίμενε όταν βουτούσε για να βοηθήσει στην ανέλκυση ότι θα αντίκριζε 18 σορούς πλεγμένες μεταξύ τους.

«Εκείνη τη στιγμή ήμασταν ψύχραιμοι, όπως έπρεπε. Αυτές οι εικόνες όμως δεν πρόκειται να ξεχαστούν από κανέναν. Φοβάμαι ότι στο μέλλον θα έχουμε κι άλλα πτώματα», είπε ο κ. Στάντζος στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Άλλοι τρεις ερασιτέχνες, μέλη του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, συμμετείχαν στην επιχείρηση μαζί με έναν επαγγελματία δύτη του Λιμενικού. Δεν είχαν βρεθεί ξανά μπροστά σε παρόμοιες εικόνες αν και έχουν εκπαιδευτεί σε επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο πιο έμπειρος της τετράδας Αγαμέμνων Αγγελετόπουλος βουτά από το 1986. «Από τότε που χτίστηκε ο φράχτης στον Έβρο βλέπουμε συνέχεια πρόσφυγες στο νησί, πονεμένους και κουρασμένους», λέει. Τον επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί.

«Μέσα στο νερό δεν μπορούσες να δεις πολλά», λέει ο Δημήτρης Σιγανός, μέλος της ομάδας, για το «King Helsinki» που ανατράπηκε στη Σάμο. «Το σκάφος βρισκόταν σε 90 μοίρες γωνία. Τα κουρτινάκια ήταν τραβηγμένα. Οι άνθρωποι είχαν πέσει ο ένας πάνω στον άλλο με το που μπάταρε. Δεν ήταν κλειδωμένοι μέσα. Ο επαγγελματίας δύτης σφάλισε την πόρτα για τη ρυμούλκηση. Τώρα, πώς έγινε; Μπορεί κάποιο πλοίο να πέρασε και να προκάλεσε κύμα και λόγω απειρίας να μετατοπίστηκε το φορτίο, να γύρισε το σκάφος και να πήρε απότομα νερά», λέει.

Αφού το σκάφος ανελκύθηκε στο λιμάνι ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών, άνοιξε την πόρτα. Οι ερασιτέχνες δύτες ήταν οι πρώτοι που μπήκαν στο σαλόνι και στην καμπίνα για να απεγκλωβίσουν τις σορούς.

Τους είχαν πει από τις Αρχές ότι μέσα θα έβρισκαν τρία ή το πολύ δέκα πτώματα, Και οι τέσσερις λένε στα «Νέα» ότι δεν είδαν μέσα μητέρα με βρέφος στην αγκαλιά της, όπως αρχικά κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. Βρήκαν όμως δύο εγκύους μεταξύ των 18 θυμάτων, δύο εφήβους κι ένα κορίτσι 10-12 ετών…