Τις συνέπειες από το πρόβλημα των αδέσποτων τονίζει αναγνώστης με σχόλιό του στο newsbeast.gr. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι είναι απόλυτα καταδικαστέες οι πράξεις δηλητηρίασης αδέσποτων ζώων, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι χρειάζεται θέσπιση νόμου με αυστηρές χρηματικές ποινές για όσους ιδιοκτήτες κατοικίδιων τα εγκαταλείπουν ελεύθερα στο δρόμο.

Διαβάστε αναλυτικά το σχόλιο:

«Θα ήθελα να πω ότι οι πράξεις δηλητηρίασης αδέσποτων ζώων είναι απόλυτα καταδικαστέες και δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν σε καμία περίπτωση.

Ωστόσο, είναι απόλυτα καταδικαστέο επίσης, οι ιδιοκτήτες σκυλιών και άλλων κατοικίδιων να τα αφήνουν ελεύθερα στο δρόμο χωρίς να νοιάζονται αν αυτό ενοχλεί τους συμπολίτες τους.

Το πρόβλημα των αδέσποτων έχει τις ακόλουθες συνέπειες που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ αρνητικές και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση άμεσα:

– Τα αδέσποτα ζώα τρέφονται με ότι βρουν και είναι κίνδυνος για την δημόσια υγεία.
– Τα αδέσποτα ζώα είναι απειλή για πολλές ευάλωτες και όχι μόνο ομάδες του πληθυσμού καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ένα αδέσποτο ζώο δεν θα επιτεθεί σε ένα μικρό παιδί ή σε κάποιον ηλικιωμένο που δεν θα μπορέσει να αντιδράσει. Έχουν συμβεί πολλά τραγικά περιστατικά ήδη και η μη επιθυμία ανάδειξης του προβλήματος αποτελεί μεγάλη έκπληξη.
– Τα αδέσποτα ζώα αποτελούν μεγάλη δυσφήμιση για την εικόνα της χώρας, ειδικά στις τουριστικές περιοχές όπως το Σύνταγμα αλλά και σε κάθε άλλη περιοχή που δέχεται ξένους επισκέπτες. Θα ήθελα να αναφέρω ότι σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχω επισκεφτεί δεν υπάρχει αυτό το φαινόμενο. Οι ξένοι επισκέπτες, βλέποντας αυτή την κατάσταση, θεωρούν τη χώρα μη ασφαλής και ανίκανη να επιβάλλει στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφαλείας για τους πολίτες. Αυτό προφανώς μόνο αρνητικά μπορεί να συμβάλλει στον τουρισμό, σε μία περίοδο μάλιστα που έχουμε απόλυτη ανάγκη κάθε τομέα που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας. Ο τουρισμός θεωρείται προφανώς ένας από τους κύριους αυτούς τομείς.

Μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου:

– Θέσπιση νόμου με αυστηρές χρηματικές ποινές για όποιον αφήνει στο δρόμο να κυκλοφορούν ελεύθερα ζώα βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή άλλων πολιτών.
– Πραγματική κινητοποίηση της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας σε κάθε περιοχή ώστε να συλλέξει τα αδέσποτα ζώα και να τα δώσει σε συλλόγους που θα ενδιαφερθούν πραγματικά για αυτά.
– Ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να βρεθούν εθελοντές που θα νοιαστούν να συλλέξουν τα αδέσποτα ζώα.
– Έκκληση σε άλλες οργανώσεις προστασίας ζώων ακόμα και εκτός συνόρων, που θα ήθελαν να βοηθήσουν και να αναλάβουν την προστασία μέρους αυτών των ζώων».

Το newsbeast.gr ανοίγει το μεγάλο θέμα των αδέσποτων τετράποδων φίλων μας. Μπορείτε να στείλετε τις απόψεις σας στο [email protected] ή να προβάλλετε τις δραστηριότητές σας σε ό,τι αφορά την προστασία των ζώων. Εδώ μπορείτε να παρακολουθείτε τις εξελίξεις γύρω από το θέμα.