Αυξημένος θα είναι ο αριθμός των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας καθώς στα ήδη λειτουργούντα θα προστεθούν άλλα 5 και ο συνολικός τους αριθμούς θα ανέρχεται σε 63. Τα 4 εξ αυτών θα λειτουργήσουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στο νομό Θεσσαλονίκης και 1 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο νομό Εύβοιας.

Ειδικότερα τα νέα σχολεία είναι:

Α. Για το νομό Θεσσαλονίκης:

1. ΣΔΕ Πυλαίας- Χορτιάτη στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.

2. ΣΔΕ Κορδελιού- Ευόσμου στο Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου.

3. ΣΔΕ Λαγκαδά στο Δήμο Λαγκαδά.

4.) ΣΔΕ Δέλτα στο Δήμο Δέλτα

Β. 
Για το νομό Εύβοιας:

ΣΔΕ Μαντουδίου- Λίμνης – Αγίας Άννας στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας.

Η ίδρυση 5 νέων σχολείων αποτελεί θετικό γεγονός όχι μόνο για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν μαθήματα αλλά και για τους εκπαιδευτικούς καθώς κάποιες θέσεις θα καλυφθούν από μόνιμους ενώ πιθανόν να προσληφθούν στο μέλλον και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα ΣΔΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας διαφέρουν από τα υπόλοιπα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης. Απευθύνονται σε ενήλικες άνω των 18 ετών που είναι απόφοιτοι δημοτικού και δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα σπουδών διαφέρει από το αντίστοιχο της τυπικής εκπαίδευσης ως προς το περιεχόμενο, τη διδακτική μεθοδολογία και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 2 εκπαιδευτικά έτη (18 μηνες). Μετά την επιτυχή φοίτηση παρέχεται τίτλος ισότιμος του Γυμνασίου. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα είναι 25ωρo και τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Τα ΣΔΕ που λειτουργούν σε σωφρονιστικά καταστήματα έχουν πρωινό ωράριο.

Διδάσκονται:

· Ελληνική Γλώσσα

· Μαθηματικά

· Αγγλική Γλώσσα

· Πληροφορική

· Κοινωνική Εκπαίδευση

· Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

· Φυσικές Επιστήμες

· Πολιτισμική – Αισθητική αγωγή

· Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας

Οι Συμβουλευτικές υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν ένα Σύμβουλο Σταδιοδρομίας και έναν Σύμβουλο Ψυχολόγο σε κάθε σχολείο, αποτελούν μία από τις καινοτομίες αυτών των σχολείων.

Έμφαση δίνεται στην απόκτηση βασικών προσόντων και στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων. Η απόκτηση γενικών γνώσεων, η χρήση των νέων τεχνολογιών, η εκμάθηση ξένης γλώσσας και η συμβουλευτική σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού βελτιώνουν σημαντικά τις δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας.