Λίγες μέρες μετά την τεράστια πυρκαγιά στην Πάρνηθα, στο σημείο όπου κάηκαν εκατοντάδες εκτάσεις πράσινης γης, θα θεωρούσε κανείς πως δεν θα υπήρχε πλέον κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα σημεία που έχουν μείνει ακόμα παρθένα. Όμως, χωρίς να έχει προβλεφθεί τίποτα από τις αρμόδιες αρχές, μια τέτοια λογική σκέψη απορρίπτεται.

Όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ της εκπομπής «Alpha τώρα», κοντά στο δάσος της Πάρνηθας, ανάμεσα στους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη, σε σημείο που δεν έχει φθάσει η φωτιά, εντοπίζονται χιλιάδες σκουπίδια. Από ξύλινα συρτάρια, χαρτιά, πλαστικά και τζάμια, μέχρι και μια… δεξαμενή πετρελαίου με ελάχιστη ποσότητα από το υγρό μέσα της. Είναι λογικό πως στο ενδεχόμενο μιας νέας πυρκαγιάς, όλα τριγύρω θα γίνουν παρανάλωμα του πυρρός.

Μάλιστα, η περιοχή όπου κάποιος έχει πετάξει την δεξαμενή πετρελαίου είναι γεμάτη από ξερόχορτα, τα οποία είναι έτοιμα να λαμπαδιάσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Όπως καταγράφει η κάμερα του Alpha, η περιοχή είναι τόσο βρώμικη που είναι απορίας άξιο το πώς έχει αφεθεί να φτάσει σε αυτή την κατάσταση.

Οι κάτοικοι της περιοχής φαίνονται εξαιρετικά ανήσυχοι στις δηλώσεις τους στην κάμερα του Alpha. «Είναι ασυνείδητοι και άνθρωποι που δεν σκέφτονται την περιουσία του άλλου. Πετάνε σομιέδες, καναπέδες και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε» αναφέρει μια κάτοικος. «Φοβάμαι μην πάρουμε φωτιά και καούμε ζωντανοί», προσθέτει η ίδια.

Ο κ. Θέμης Οικονόμου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρνηθας, εμφανίσθηκε στην ίδια εκπομπή, προκειμένου να διευκρινίσει το ποιος είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό του δάσους. Μιλώντας, αρχικά, για το πώς βρέθηκε εκεί η δεξαμενή, ο ίδιος ανέφερε πως «κάποιος ανεγκέφαλος άφησε εκεί τη δεξαμενή. Πώς πήγε και την εναπόθεσε εκεί, δεν το γνωρίζει κανείς. Αν δεν υπήρχε η πυρκαγιά, δεν θα το βλέπαμε». «Για τα δάση, δεν είναι υπεύθυνος ο δήμος αλλά το δασαρχείο. Άρα δεν γνωρίζω αν έγινε καθαριότητα σε εκείνα τα μέρη», πρόσθεσε.

«Το δασαρχείο έχει ελάχιστο προσωπικό. Πρέπει να γίνει μια αναδιοργάνωση ολόκληρου του σχεδιασμού, με το δασαρχείο, την πυροσβεστική και τους δήμους. Σήμερα είχαμε νέα σύσκεψη με όλη την ομάδα, ανακοινώσαμε και κάποια πράγματα. Υπάλληλοι του δήμου είναι έξω κάθε ημέρα και καταγράφουν τις ζημιές από την πυρκαγιά. Τα σπίτια που έχουν καεί είναι, περίπου, 21. Σήμερα ολοκληρώνεται η καταγραφή από τις υπηρεσίες των δήμων», επεσήμανε.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου Γιώργου Κουρδή για το ποιος θα μαζέψει την δεξαμενή πετρελαίου και της αυτοσχέδιας χωματερής, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «θα τα μαζέψουμε εμείς, μέσα στην επόμενη ώρα».