Στην Ελλάδα βρίσκονται εδώ και μερικές ώρες οι 149 Πολωνοί πυροσβέστες και τα 49 οχήματά τους, οι ενισχύσεις που ζήτησε η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας UCPM και το RescEU για να συνδράμουν στο δύσκολο έργο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Το πολωνικό κομβόι έφτασε οδικώς στην Ελλάδα και πέρασε στη χώρα μας από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Εκεί τους υποδέχθηκε ο Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Σερρών Πύραρχος Νικόλαος Παπαδόπουλος με στελέχη της Π.Υ. Σερρών που είχαν μεριμνήσει για το μέρος που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν για λίγες ώρες οι Πολωνοί πυροσβέστες την ώρα του ανεφοδιασμού με καύσιμα των οχημάτων τους.

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες με το κομβόι να στην Εθνική Οδό, αλλά και στον Προμαχώνα όπου δημιουργήθηκε ουρά.

Οι Πολωνοί ευχαρίστησαν τους Έλληνες συναδέλφους τους για την υποδοχή αλλά ζήτησαν να συνεχίσουν την διαδρομή τους και ο ανεφοδιασμός των οχημάτων τους να γίνει στον Ευαγγελισμό της Λάρισας. Η βάση τους, όπως ενημέρωσε η πρεσβεία της Πολωνίας στην Ελλάδα, θα είναι στη Νέα Μάκρη, όπου αναμένονταν να φτάσουν το βράδυ της Παρασκευής (21/7).

Όπως αναφέρει τώρα η ΕΡΤ, μέσα στις επόμενες ώρες θα φτάσουν Ρουμάνοι πυροσβέστες αλλά και 50 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία (θα προστεθούν στους 20 υπάρχοντες) με 10 υδροφόρα οχήματα.

Το «ευχαριστώ» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στο μεταξύ, να σημειώσουμε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τις χώρες της ΕΕ που συνέδραμαν την Ελλάδα στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας UCPM και το RescEU απέδειξαν για άλλη μια φορά την τεράστια αξία τους σε περιόδους ανάγκης. Είμαστε ευγνώμονες σε όλες τις χώρες που έστειλαν βοήθεια για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Η συνεισφορά σας ήταν ανεκτίμητη. Σε δύσκολους καιρούς, η Ένωσή μας στέκεται με αλληλεγγύη. Ευχαριστώ», ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Ευχαριστώντας μία μία τις χώρες που έστειλαν αεροσκάφη και πυροσβεστικές δυνάμεις ανέφερε:

«Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στη Γαλλία για την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροπλάνων. Υπήρξαν ζωτικής σημασίας σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα κατά των δασικών πυρκαγιών. Γαλλία, έχεις την ευγνωμοσύνη μας!».

«Η συμβολή της Ιταλίας στις προσπάθειές μας για την κατάσβεση εκτιμήθηκε ιδιαίτερα, καθώς δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα ενίσχυσαν τη μοίρα μας και συνέβαλαν στον αγώνα μας κατά των δασικών πυρκαγιών. Ευχαριστώ Ιταλία».

Επίσης ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Κύπρο, την Κροατία, την Βουλγαρία και την Μάλτα.

Επιπλέον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη και την βοήθεια που μας απέστειλαν το Ισραήλ και την Ιορδανία.