Τον Σεπτέμβριο του 2020 ένα ζευγάρι έχασε το σπίτι του σε φωτιά. Τον ίδιο εφιάλτη βιώνουν και τώρα, αφού η πυρκαγιά στην Κερατέα απείλησε το σπίτι των γειτόνων που τους φιλοξενούν. Οι φλόγες κατέστρεψαν το όχημά τους.

«Κάναμε μεγάλο αγώνα για να σώσουμε το σπίτι που φιλοξενούμαστε» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος στην ΕΡΤ ενώ πρόσθεσε ότι «ζούμε δύσκολες στιγμές, ακόμη απειλούμαστε από τη φωτιά». Η γυναίκα του τόνισε ότι «ξαναζήσαμε τον ίδιο εφιάλτη, χάσαμε τα πάντα, χάσαμε όλη μας τη ζωή».

Σαρωνίδα: Μάχη με τις φλόγες, σε ύφεση οι άνεμοι

Ολονύχτια είναι η μάχη με τις φλόγες στη Σαρωνίδα όπου η πυρκαγιά γύρω στις 03.00, εμφανιζόταν να έχει μία καλύτερη εικόνα, κυρίως λόγω της πτώσης της έντασης των ανέμων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι εστίες αναζωπυρώνονται κατά διαστήματα, με τα μέτωπα και τα λεγόμενα καντηλάκια να εμφανίζονται σε πολλά σημεία.

Οι φλόγες, νωρίτερα άρχισαν να κατεβαίνουν προς τους πρόποδες του βουνού, με αποτέλεσμα κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού να έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους. Ήδη στην περιοχή έχουν καεί σπίτια, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

Ταυτόχρονα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν προκειμένου να περιορίσουν τις φλόγες. Αυτό το οποίο περιμένουν όλοι είναι το πρώτο φως της ημέρας για να επιχειρήσουν εναέρια μέσα και να περιορίσουν τη φωτιά.

Νωρίτερα, με αφορμή τη σύσκεψη παρουσία υπουργών με το κινητό συντονιστικό «Όλυμπος» ο κ. Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, δήλωσε ότι οι συσκέψεις είναι συνεχείς για την Ανατολική Αττική. «Αυτό το οποίο μας φοβίζει ουσιαστικά στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας είναι οι αναζωπυρώσεις και ουσιαστικά να μη μεταφέρει ο άνεμος μέσα από στροβιλισμό τις φλόγες σε κάποιο κομμάτι του μετώπου και έχουμε καινούργιες ενάρξεις. Έχει κάποιες τέτοιες αναζωπυρώσεις. Πιο πολύ θέμα έχει το κομμάτι που είναι προς Σαρωνίδα και λιγότερο το κομμάτι το οποίο είναι προς Ανάβυσσο. Σε αυτό το κομμάτι κινούνται τα ενεργά κομμάτια».

Δερβενοχώρια: Μαίνεται το τεράστιο πύρινο μέτωπο με κατεύθυνση προς τη Μαγούλα Αττικής – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Τεράστιο είναι το μέτωπο της φωτιάς κοντά στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας. Όσο περνάει η ώρα η μία μετά την άλλη κορυφογραμμή τυλίγεται στις φλόγες. Το τεράστιο μέτωπο των πύρινων γλωσσών επεκτείνεται πολλά χιλιόμετρα από τα δεξιά προς τα αριστερά. Η φωτιά πέρασε από την απέναντι κορυφογραμμή προς τη Μαγούλα. Φόβος όλων να μην επεκταθεί η πυρκαγιά. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής είναι το σημείο που κάηκε το 2016 και δεν έχει πάρα πολλά δέντρα και ίσως καταφέρουν να τη περιορίσουν οι πυροσβέστες.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και υδροφόρες βρίσκονται συγκεντρωμένες κοντά στο εργοστάσιο τσιμέντων «Τιτάν» προκειμένου αν κατέβει η φωτιά και χρειαστεί να την αποκόψουν και μην προχωρήσει το καταστρεπτικό της έργο.

Είναι δύσκολη η φωτιά κατά διάστημα ακούγονται εκρήξεις μέσα στο δάσος, Οι πύρινες γλώσσες καίνε πευκόδασος και πάρα πολύ υψηλή βλάστηση. Η φωτιά είναι πολλών μέτρων και ξεπετάγεται από κορυφή σε κορυφή. Πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει την περιοχή.

Υπάρχουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις όμως δεν μπορούν να επιχειρήσουν μέσα σε αυτό το δύσκολο δάσος με χαράδρες και βουνοκορφές.

Όλοι περιμένουν να περάσει αυτή η νύχτα πολύ γρήγορα ώστε με το πρώτο φως της ημέρας να απογειωθούν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τα ελικόπτερα και να κάνουν ρίψεις νερού στις εστίες της φωτιάς ώστε να την περιορίσουν για να μην κατευθύνει προς οικισμούς και χωριά. Ο μέτωπο είναι μεγάλο.

Αναζωπυρώθηκε το πύρινο μέτωπο στα Καλύβια: Οι φλόγες έφτασαν στον οικισμό Στίπιζα

Λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα τώρα μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε στα Καλύβια, στον οικισμό Στίπιζα. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ Μία αποθήκη καιγόταν ενώ από μαρτυρίες κατοίκων άλλα δύο σπίτια είχαν τυλιχθεί στις φλόγες. Επιχειρούν 210 πυροσβέστες με 68 οχήματα και πολλοί εθελοντές.

Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι παρούσες ώστε να ελέγξουν αν υπάρχουν άνθρωποι μέσα στα σπίτια που απειλεί το εν λόγω πύρινο μέτωπο.

Η πυροσβεστική υπηρεσία κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να καταφέρει να περιορίσει τη φωτιά.

Σοκάρουν οι εικόνες με τις φλόγες να καίνε οτιδήποτε βρουν στο πέρας τους. Πολλοί είναι οι κάτοικοι που μένουν κοντά στα σπίτια τους για να τα σώσουν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν, παρά τις εντολές των αρχών.

Στο σημείο βρίσκονται δυνάμεις τόσο πυροσβεστικές και αστυνομικές όσο και της Πολιτικής Προστασίας.