Το μπάνιο είναι ίσως το πιο απαραίτητο δωμάτιο του σπιτιού, καθώς διασφαλίζει την υγιεινή του χώρου και όσων ζουν σε αυτόν. Για κάποιους άλλους ίσως είναι το πιο… αγαπημένο μέρος του σπιτιού, καθώς εξασφαλίζει απομόνωση, αλλά και χαλαρωτικές στιγμές (πλην των αναγκαίων). Υπάρχει, όμως, και μια τρίτη πρόταση, στην οποία δεν υπάρχει η λέξη «ίσως»: το μπάνιο είναι το μέρος του σπιτιού όπου συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα, ιδίως σε παιδιά και ηλικιωμένους.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή υπάρχουν πολλοί κρυφοί κίνδυνοι σε αυτό το μέρος. Μετά από ένα ντους, για παράδειγμα, όταν το δάπεδο και αρκετές επιφάνειες είναι υγρές και ολισθηρές, το γλίστρημα και η πτώση, και μάλιστα σε περιορισμένο χώρο, δεν είναι απίθανα -για την ακρίβεια χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο τραυματίζονται στο μπάνιο τους. Αλλά και ο ατμός από το ζεστό νερό μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ζαλάδα, κάτι επικίνδυνο για οποιονδήποτε με χαμηλή αρτηριακή πίεση, αφού μπορεί αυτό με τη σειρά του να προκαλέσει λιποθυμία και πτώση. Και αρκεί, τέλος, να αναφέρουμε ότι το μπάνιο είναι ένα μέρος στο οποίο συνήθως έχουμε ή φυλάμε αρκετά χημικά προϊόντα (π.χ. σαμπουάν, καλλυντικά) ή φάρμακα, που είναι εξ ορισμού επικίνδυνα στα χέρια μικρών παιδιών.

Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να περιορίσουμε ή και να εξαλείψουμε τους κινδύνους αυτούς. Ακολουθούν οι 10 πιο σημαντικοί:

  1. Εγκαταστήστε μια καμπίνα μπάνιου ή ντουζιέρας. Ένα ασφαλές μπάνιο, ιδίως για τους ηλικιωμένους, μερικές φορές απαιτεί ανακαίνιση ή προσαρμογές. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσετε την κλασική μπανιέρα σας με μια καμπίνα. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στο θέμα της ασφάλειας είναι πολλά (π.χ. λιγότεροι υδρατμοί στον χώρο, περισσότερα σημεία στήριξης).
  2. Αντιολισθητικές επιφάνειες. Υπάρχει μια μεγάλη σειρά προϊόντων και επιλογών για να κάνετε τις επιφάνειες του μπάνιου σας (και οπωσδήποτε το δάπεδο) αντιολισθητικές. Τα αντιολισθητικά πατάκια μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμα, όμως δεν καλύπτουν ολόκληρο το πάτωμα του μπάνιου. Προτιμήστε, λοιπόν, κάτι που να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση.
  3. Προσθέστε λαβές. Για τους πιο μεγάλους σε ηλικία κυρίως, οι πρόσθετες λαβές δίπλα στην τουαλέτα, το ντους και την μπανιέρα προσφέρουν άνεση και ασφάλεια. Όταν εγκατασταθούν σωστά, οι λαβές μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να κρατά την ισορροπία του καθώς στέκεται ή κάθεται. Και εδώ υπάρχει μεγάλη γκάμα προϊόντων, σε διάφορες τιμές – το σημαντικό είναι η εργονομική τοποθέτησή τους.
  4. Περισσότερο φως. Ο ελλιπής φωτισμός ή το σκοτάδι αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι ο χώρος φωτίζεται καλά, χρησιμοποιώντας μια κατάλληλα λάμπα ή και επιπλέον φώτα.
  5. Επιλέξτε ρυθμιζόμενη στήλη ντους. Οι ρυθμιζόμενες στήλες ντους επιτρέπουν να στέκεστε σε ένα σημείο και να μη χρειάζεται να κάνετε πολλές κινήσεις. Εξίσου χρήσιμη αν έχετε εγκαταστήσει κάθισμα στο μπάνιο ή στην ντουζιέρα σας.
  6. Οι ηλεκτρικές συσκευές μακριά απ’ το νερό. Το πιστολάκι ή το σίδερο για τα μαλλιά, η ξυριστική μηχανή και γενικώς κάθε συσκευή που τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει να είναι μακριά από πηγή νερού, για να αποφύγετε τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Φυσικά, αν είναι δυνατό, αγοράστε συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία ή επαναφορτιζόμενες, ώστε να μη χρειάζεται καθόλου να χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στο μπάνιο.
  7. Ρυθμίστε τον θερμοσίφωνά σας. Για να αποφύγετε εγκαύματα από καυτό νερό, βεβαιωθείτε ότι έχετε ρυθμίσει τον θερμοσίφωνα ή το μπόιλερ σε λογική θερμοκρασία –κάτι που είναι και οικονομικό στην κατανάλωση ρεύματος.
  8. Εγκαταστήστε πρίζες με γείωση. Για να αποφύγετε ακόμα μία πιθανότητα για τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, ζητήστε από έναν ηλεκτρολόγο να εγκαταστήσει στο μπάνιο σας πρίζες με γείωση.
  9. Στερεώστε καλά τα πάντα. Όλες οι κρεμάστρες για πετσέτες, οι θήκες για χαρτί υγείας, οι καθρέφτες, τα ντουλάπια, οι λαβές και τα ράφια πρέπει να είναι καλά στερεωμένα στον τοίχο. Τίποτα δεν πρέπει να είναι χαλαρό ή να κρέμεται.
  10. Φυλάξτε καλά τα χημικά προϊόντα. Στο μπάνιο μας έχουμε εξ ορισμού προϊόντα προσωπικής υγιεινής, αλλά αρκετοί αποθηκεύουν εκεί και απορρυπαντικά ή φάρμακα και άλλα χημικά προϊόντα. Βεβαιωθείτε ότι τα έχετε αποθηκεύσει σε μέρος όπου δεν έχουν πρόσβαση ιδίως μικρά παιδιά.