Η ζωή δεν ξέρεις πώς μπορεί να στα φέρει. Από μια άτυχη στιγμή, από μια απρόσμενη κίνηση του δευτερολέπτου, ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας και γνωστός δημοσιογράφος Λάζαρος Λασκαρίδης δυστυχώς έχασε τελικά τη μάχη και κατέληξε στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» μετά από δωδεκαήμερη νοσηλεία. Ανήμερα των γενεθλίων του, στις 27 Απριλίου, βρισκόταν σε εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, όταν κάποια στιγμή βγήκε στο μπαλκόνι να πάρει αέρα. Στηρίχθηκε στο κάγκελο το οποίο όπως αποδείχθηκε αργότερα ήταν σαθρό, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει και ο άτυχος άνδρας να πέσει στο κενό από ύψος περίπου 3 μέτρων.

Σε κωματώδη κατάσταση και με βαριές κρανιοεγκεφαλικές και θωρακικές κακώσεις, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί μετά από πολλαπλά χειρουργεία δήλωναν πως έκαναν ό,τι μπορούσαν κι από ‘δω και πέρα μονάχα ένα θαύμα θα τον κρατούσε στη ζωή. Δυστυχώς όμως, το θαύμα αυτό δεν ήρθε…

Δημήτρης Κάρναβος (δήμαρχος Καλλιθέας): Είμαι συντετριμμένος

«Είμαι συντετριμμένος από την τραγική απώλεια του Λάζαρου Λασκαρίδη, ο οποίος έδωσε μεγάλη μάχη. Προσωπικά χάνω έναν πολύτιμο συνεργάτη αλλά και ένα στενό φίλο εδώ και 38 χρόνια από το σχολείο» δήλωσε ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος. Και συνέχισε: «Ο Δήμος μας χάνει ένα άξιο στέλεχος, έναν αγωνιστή, έναν οραματιστή αλλά και έναν άνθρωπο που έφερε ένα νέο αέρα στα πολιτιστικά δρώμενα της Καλλιθέας μας ως αντιδήμαρχος της Διοίκησής μας. Προσπαθούμε όλοι να συνέλθουμε από το σοκ της ξαφνικής απώλειας. Θεωρώ προσωπικό χρέος να κρατήσω τη μνήμη του και το παράδειγμά του στις επόμενες γενιές. Δυστυχώς η απώλεια του είναι βαριά, είναι τεράστια».

Θυμίζουμε ότι ο άτυχος άνδρας ήταν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τώρα Καλλιθέα – Λάζαρος Λασκαρίδης», εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος από το 2014 και θα κατέβαινε για μια ακόμη φορά υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Από το 2019 είχε συνεργαστεί με τη διοίκηση του δημάρχου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου, και ήταν αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Ήταν δημοσιογράφος, μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, είχε διατελέσει εκλεγμένο μέλος του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ (1996-2007) καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλλιθέας (2007-2010).

Η πορεία του

Λάζαρος Λασκαρίδης

Επαγγελματίας από τα 20 του χρόνια (1988), είχε εργαστεί μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Αυριανή, Ακρόπολις, Γαύρος, Δημοκρατικός Λόγος, Ελεύθερος, Ισοτιμία, Νίκη, Παρασκευή +13, Το Ποντίκι, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Ράδιο Αθήνα και Αθήνα 9.84, στους τηλεοπτικούς σταθμούς Κανάλι 29, Alter 5, Tempo, TV Πειραιάς και Seven και έχει θητεύσει στα γραφεία Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών, Αιγαίου, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εξωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθώς και στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Κοινωνικής Συμφωνίας.

Αναζητούνται οι συνθήκες του δυστυχήματος

Ο Δήμος Καλλιθέας αναφορικά με τις συνθήκες του ατυχήματος, ενημερώνει ότι έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα διενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας. Ο δικηγόρος του δημοσιογράφου, Δημήτρης Μπόλης, έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, ζητώντας από την εισαγγελία Πρωτοδικών να διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες. Ειδικότερα, ο κ. Μπόλης αναφέρει στη μήνυσή του:

«Την 27 Απριλίου 2023 περί τις 18:00 στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Καλλιθέας έλαβε χώρα σοβαρότατος τραυματισμός του αδελφικού μου φίλου Λάζαρου Λασκαρίδη, ο οποίος πέραν των άλλων υπέστη και σοβαρότατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Σύμφωνα με το σύνολο των δημοσιευμάτων των ηλεκτρονικών ειδησεογραφικών μέσων ο βαρύτατος τραυματισμός του Λ. Λασκαρίδη προκλήθηκε όταν υποχώρησε κάγκελο στο οποίο ακουμπούσε σε μπαλκόνι του ισογείου της Δημοτικής βιβλιοθήκης με αποτέλεσμα να βρεθεί σε χώρο του υπογείου του ως άνω κτίσματος από ύψος 3 μέτρων περίπου γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του στην περιοχή της κεφαλής και του θώρακος. Επειδή συνάγονται ποινικές ευθύνες για τον σοβαρότατο τραυματισμό του Λ. Λασκαρίδη. Επειδή φρονώ ότι υπάρχει κατεπείγων λόγος ώστε αρμόδιο κλιμάκιο του αρμόδιου Πολεοδομικού γραφείου να πραγματοποιήσει αυτοψία στο χώρο τον οποίον προκλήθηκε ο βαρύτατος τραυματισμός του Λ. Λασκαρίδη και δη στη δημοτική βιβλιοθήκη Καλλιθέας, ώστε να διερευνηθούν και καταγραφούν τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις που είχαν αιτιώδη συνάφεια με τον τραυματισμό του Λασκαρίδη. Επειδή δημοσιεύματα αναφέρονται ακόμη και σε προσπάθεια συσκοτίσεως των αιτιών του τραγικού ατυχήματος.

Επειδή έχω χρέος να σας γνωστοποιήσω τα ως άνω γεγονότα που υπέπεσαν στην αντίληψή μου. Επειδή φρονώ ότι είναι κατεπείγουσα η ανάγκη αφενός να διεξαχθεί άμεσα αστυνομική προανάκριση η οποία αγνοώ αν ήδη έχει εκκινήσει δοθέντος ότι αποτελεί υποχρέωση των αρμοδίων Αστυνομικών Αρχών. Επειδή φρονώ ότι Σεις κ. Εισαγγελεύ θα πρέπει άμεσα να δώσετε με σχετικές εντολές σας τις κατευθυντήριες γραμμές για την άμεση και αποτελεσματική διενέργεια της αστυνομικής προανακρίσεως. Επειδή τα ως άνω είναι νόμιμα βάσιμα και αληθή.

Για τους λόγους αυτούς, σας ενημερώνω κ. Εισαγγελεύ για τα διαδραματισθέντα γεγονότα που αφορούν στον σοβαρότατο τραυματισμό του Λ. Λασκαρίδη ο οποίος έλαβε χώρα την 27 Απριλίου 2023 και περί τις 18:00 στο κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκης Καλλιθέας έτι δε αιτούμαι όπως διενεργήσετε τις καθ’ Υμάς δέουσες ενέργειες ίνα αποδοθούν ευθύνες σε όποιον ανήκουν για την ως άνω πράξη του σοβαρότατου τραυματισμού του Λ. Λασκαρίδη καθώς επίσης να πραγματοποιηθεί αυτοψία του αρμόδιου Πολεοδομικού γραφείου στο χώρο του συμβάντος αφού από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου προκύπτει η ύπαρξη επικίνδυνων κατασκευών (σκουριασμένα κάγκελα που υποχώρησαν) που παραβιάζουν τους πολεοδομικούς κανόνες και έχουν άμεση αιτιώδη συνάφεια με την πρόκληση του τραυματισμού του Λ. Λασκαρίδη».