Το πρώτο σύγχρονο ασανσέρ εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1850 και έκτοτε οι ανελκυστήρες έχουν αλλάξει τον κόσμο, με πιο πολλούς τρόπους από όσους μπορεί κανείς να φανταστεί. Από την αρχιτεκτονική και την ανάπτυξη πόλεων και κτιρίων μέχρι ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαβίωσης, η εφεύρεση του ανελκυστήρα είχε βαθιά επίδραση στον πολιτισμό μας.

Σύντομη Ιστορία του Ασανσέρ και πώς άλλαξε το σχεδιασμό πόλεων

Ο πρώτος ανελκυστήρας επιβατών εγκαταστάθηκε το 1857 στο πολυκατάστημα Haughwout στη Νέα Υόρκη. Λειτουργούσε με ατμομηχανή στο υπόγειο του πενταώροφου κτιρίου και κινούνταν με 12 μέτρα το λεπτό (τη στιγμή που σήμερα, ο πιο γρήγορος ανελκυστήρας φτάνει τα 20 μέτρα ανά δευτερόλεπτο).

Αρχικά οι ανελκυστήρες αποτέλεσαν περισσότερο ένα τουριστικό αξιοθέατο για τον κόσμο παρά ένα μέσο μεταφοράς. Ακόμη δεν υπήρχαν ψηλά κτίρια και ο κόσμος προτιμούσε τους χαμηλούς ορόφους γιατί δεν απαιτούσαν να ανέβεις πολλά σκαλοπάτια. Για αυτό τον λόγο και όσο υψηλότερος ήταν ο όροφος, τόσο χαμηλότερο ήταν και το ενοίκιο. Το ασανσέρ όμως θα το άλλαζε μια για πάντα αυτό.

Οι ανελκυστήρες εγκαινίασαν την εποχή του ουρανοξύστη και μεταμόρφωσαν το αρχιτεκτονικό τοπίο της σύγχρονης πόλης.

Τη δεκαετία του 1850 ήταν γνωστά μόνο ανυψωτικά μηχανήματα για μεταφορά αγαθών, τα οποία είχαν τη μορφή ανοιχτής πλατφόρμας και ήταν αρκετά επικίνδυνα. Έτσι, όταν ο βιομήχανος Elisha Otis αποφάσισε να εγκαταστήσει τους πρώτους ανελκυστήρες επιβατών στην Νέα Υόρκη έπρεπε να εστιάσει στην ασφάλεια. Για το λόγο αυτό το 1854 πραγματοποίησε μια δημόσια επίδειξη κατά την οποία σήκωσε έναν θάλαμο ψηλά πάνω από το πλήθος και μετά έκοψε το σκοινί με ένα τσεκούρι και φώναξε: «Όλα είναι ασφαλή», έχοντας προνοήσει να υπάρχει ένας μηχανισμός ασφαλείας που σταματά την πτώση. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μηχανισμό για την εποχή που αύξησε σε τεράστιο βαθμό την αποδοχή των ανελκυστήρων από τον κόσμο.

Οι πρώτοι ανελκυστήρες δεν είχαν αρκετές πωλήσεις λόγω του αυξημένου κόστους τους αλλά άρχισαν να εγκαθίστανται σε ξενοδοχεία στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι παρέχοντας μία πολυτελή εμπειρία που επέτρεπε στους επισκέπτες να αποφύγουν τη χρήση της σκάλας.

Τη δεκαετία του 1870 οι ανελκυστήρες βασίστηκαν σε υδραυλικά συστήματα, έγιναν πιο γρήγοροι και άρχισαν να τοποθετούνται και σε εμπορικά κτίρια. Το 8 ορόφων Equitable Life Building στο κέντρο του Μανχάταν ήταν το πρώτο κτίριο γραφείων που διέθετε ανελκυστήρες από το στάδιο του σχεδιασμού ενώ όταν άνοιξε στο Σικάγο το 1885 το Home Insurance Building -που θεωρείται από τους πρώτους ουρανοξύστες- είχε τέσσερις ανελκυστήρες για να εξυπηρετήσει τους 10 ορόφους του.

Τα ασανσέρ ήταν πλέον στον πυρήνα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι χωρίς αυτά, δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να υπάρχουν τόσο ψηλά κτίρια. Ακόμα όμως και αν υπήρχαν, κανείς δεν θα ήθελε να μένει σε αυτά.

Ασανσέρ και Αστική Πυκνότητα

Η εφεύρεση των ανελκυστήρων επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες εκμεταλλεύονται τα οικόπεδα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχουν αυξημένες πληθυσμιακές ανάγκες και υψηλές τιμές οικοπέδων. Μετά την εφεύρεση του πρώτου ανελκυστήρα, οι κατασκευαστές κτιρίων άρχισαν να αναρωτιούνται: Γιατί να χτίζουμε σπίτια σε πλάτος όταν μπορούμε να τα χτίζουμε σε ύψος;

Σήμερα οι κατασκευαστές εκμεταλλεύονται το ύψος, χτίζοντας ακίνητα σε μορφή κάθετης ιδιοκτησίας, δηλαδή το ένα πάνω στο άλλο. Με τον τρόπο αυτό εκμεταλλεύονται στο μέγιστο το διαθέσιμο χώρο, κάτι που σημαίνει ότι χτίζονται πολύ ψηλά κτίρια, όπως πολυκατοικίες και ουρανοξύστες, τα οποία φυσικά θα είναι εξοπλισμένα με ανελκυστήρες επιβατών, κάτι που με τη σειρά του έφερε αύξηση της πυκνότητας του αστικού ιστού. Με τη χρήση ανελκυστήρων δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα μεγάλα εμπορικά κέντρα και δημόσια κτίρια, όπως πολυώροφα μουσεία και πολυκαταστήματα, τα οποία δεν θα ήταν προσβάσιμα χωρίς τους ανελκυστήρες.

Σήμερα τα ασανσέρ συνεχίζουν να έχουν βαθύ αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και αναπτύσσουμε τις πόλεις μας ενώ οι νέες τεχνολογικές εφευρέσεις επιτρέπουν στους ανελκυστήρες να ταξιδεύουν όλο και πιο γρήγορα, όλο και πιο ψηλά.

Ανελκυστήρες και ίσες δυνατότητες

Εκτός από εύκολη μεταφορά μεταξύ των ορόφων, τα ασανσέρ προσφέρουν ίση πρόσβαση στους ψηλούς ορόφους σε κάθε άτομο ανεξάρτητα από την ηλικία του, τη σωματική του ικανότητα ή τυχόν αναπηρία. Σε μεγάλα εμπορικά κέντρα και πολυώροφα κτίρια, συνήθως υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες, οι οποίες ωστόσο δεν είναι βολικές πάντα. Σε περίπτωση για παράδειγμα που κάποιος χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι, έχει πατερίτσες, μεταφέρει μωρό στο καρότσι η χρήση του ασανσέρ είναι μονόδρομος.

Ευτυχώς στις μέρες μας, η σημασία της προσβασιμότητας αναγνωρίζεται ευρέως και τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και από τις εκάστοτε κρατικές νομοθεσίες, προστατεύοντας τα δικαιώματα και παρέχοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Η τεχνολογία των ανελκυστήρων σε συνδυασμό με τη νομοθεσία για την προσβασιμότητα έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ίση και δημοκρατική πρόσβαση σε δημόσιους και εμπορικούς χώρους και κτίρια.

Οι ανελκυστήρες άλλαξαν το “κοινωνικό στάτους” των κτιρίων

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι οι ανελκυστήρες έχουν αλλάξει την αντίληψή μας για το ποιοι όροφοι μιας πολυκατοικίας είναι οι πιο ελκυστικοί. Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να μένουν ψηλά, δηλαδή στους υψηλότερους ορόφους ενός κτιρίου, προκειμένου να έχουν πιο ωραία θέα ενώ τα ρετιρέ διαμερίσματα θεωρούνται το απόγειο της πολυτέλειας.

Αυτό όμως δεν ίσχυε πάντα. Πριν τους ανελκυστήρες επιβατών, οι υψηλότεροι όροφοι προορίζονταν συνήθως για το υπηρετικό προσωπικό και άτομα με χαμηλά εισοδήματα καθώς για να μπεις στο σπίτι σου έπρεπε να ανέβεις αρκετά σκαλιά. Επομένως θα λέγαμε ότι η άφιξη των ανελκυστήρων ανέτρεψε κυριολεκτικά την ελκυστικότητα των υψηλών ορόφων στις πολυκατοικίες.

Ελευθερία μέσα στο σπίτι σε κάθε ηλικία

Τα ασανσέρ έχουν επίσης χαρίσει μεγαλύτερη ελευθερία στην μετακίνηση ατόμων στο ίδιο τους το σπίτι σε διαφορετικές ηλικίες. Χάρη στην τεχνολογία των ανελκυστήρων, οι σημερινοί ιδιοκτήτες πολυώροφων σπιτιών δεν χρειάζεται να μετακομίσουν όταν μεγαλώσουν και έχουν δυσκολίες στη μετακίνηση. Οι οικιακοί ανελκυστήρες ή ανυψωτικά συστήματα σκάλας ή αναβατόρια για ΑΜΕΑ, όπως ονομάζονται, αποτελούν μία έξυπνη και βολική λύση για άτομα όπως οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι έχουν δυσκολίες να μετακινηθούν μέσα σε ένα σπίτι με σκάλες.

Ποιότητα και τεχνική κατάρτιση για μία ζωή

Τα τελευταία 160 χρόνια και πλέον, από τότε που εγκαταστάθηκε ο πρώτος ανελκυστήρας, οι αστικές περιοχές έχουν αλλάξει και η πρόοδος στους ανελκυστήρες είναι συναρπαστική. Οι επαγγελματίες οφείλουν να ακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις ώστε να παραμένουν επικαιροποιημένοι, ενήμεροι και καταρτισμένοι.

Στην κορυφαία εταιρεία ασανσέρ SotiropoulosLift.gr το προσωπικό αποτελείται από έμπειρους, υπεύθυνους και καταρτισμένους τεχνικούς και οι ανελκυστήρες που παρέχονται είναι ύψιστης ποιότητας και απαράμιλλου design. Οι υπηρεσίες που παρέχονται, όπως αναβάθμιση και συντήρηση ασανσέρ, είναι μέγιστης ποιότητας και άριστης συνέπειας.

Κάθε μέρα, εργαζόμαστε με μεράκι, ενθουσιασμό και συνεχή μετεκπαίδευση στα πρότυπα, τις απαιτήσεις και τις νέες τεχνολογίες για να παρέχουμε την τέλεια εμπειρία χρήσης στον κάθε επιβάτη. Όχι μόνο για σήμερα αλλά για μια ζωή.