Περισσότερα από 140.000 ραντεβού ασφαλισμένων στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία αναμένεται να ακυρωθούν από την πενθήμερη απεργία, που πραγματοποιούν μέχρι την Παρασκευή, οι γιατροί του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Οι γιατροί αντιδρούν στα σχέδια συγχώνευσης του ιδρύματος με τα νοσοκομεία. «Είμαστε αντίθετοι με τη συρρίκνωση και ένταξη του ΙΚΑ στον Οργανισμό Παροχών Υγείας (ΟΠΥ), τη σύσταση του οποίου προωθεί το υπουργείο Υγείας. Το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των 4 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Η ένταξη στον ΟΠΥ θα επιβαρύνει το ΙΚΑ με 11 εκατομμύρια ασφαλισμένους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σάββας Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ) ΙΚΑ Θεσσαλονίκης – Βορείου Ελλάδος.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος, το ΙΚΑ διαθέτει 1.150 γιατρούς στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Φλώρινας και Καστοριάς, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 300. Αν υπολογιστεί ότι σε κάθε γιατρό αναλογούν 25 ραντεβού καθημερινά, εκτιμάται ότι μόνο στις περιοχές αυτές θα ακυρωθούν περισσότερα από 140.000 ραντεβού μέχρι την Παρασκευή.

Στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων τα έκτακτα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από προσωπικό ασφαλείας. Στα αιτήματα των απεργών γιατρών είναι η άμεση ανανέωση των συμβάσεων έργου που λήγουν και η προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων αορίστου χρόνου, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων αορίστου χρόνου και η άμεση κάλυψη των αναγκών περίθαλψης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Πηγή: agelioforos.gr