Στις αλλαγές «που γίνονται και διαμορφώνουν μια νέα Ελλάδα», αναφέρθηκε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην ημερίδα με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και κάλεσε τους νέους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να προτείνουν «γρήγορα ώριμα έργα, έτσι ώστε να κινήσουμε γρήγορα τη διαδικασία ένταξης διαγωνισμών και απορρόφησης κονδυλίων».

Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης των υγρών και στερεών αποβλήτων, σημειώνοντας ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα οριστικά. Δεν νοείται η Ελλάδα του 21ου αιώνα να μην έχει λύσει αυτά τα προβλήματα».

Την ανάγκη «να υπάρξει σύγκρουση με τις πρακτικές, που έχουν σχέση με τους θεσμούς», επισήμανε, στη δική του ομιλία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, τονίζοντας πως «πρέπει να στραφούμε στο τρίπτυχο “ταυτότητα-ποιότητα-αειφορία”, ταυτότητα που σηματοδοτεί την ελληνικότητα και το επώνυμο προϊόν, ποιότητα που σηματοδοτεί την πιστοποίηση και την υψηλή προστιθέμενη αξία, αειφορία που σηματοδοτεί την πράσινη ανάπτυξη, τις υποδομές, με βάση τις οποίες θα δώσουμε πραγματική ποιότητα στην παραγωγή μας».

Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε για τη συνολική αναδιάρθρωση του κράτους και των συνεταιρισμών και των μορφών οργάνωσης, που πρέπει να προσαρμοστούν στον «Καλλικράτη». Κατέληξε: «είμαστε μπροστά σε ενα μεγάλο στοίχημα, που μπορούμε να κερδίσουμε. Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη, ή στον κόσμο, που μέσα σε συνθήκες, τέτοιας οικονομικής κρίσης, να βγει από αυτή χωρίς την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, δηλαδή χωρίς να ξαναγυρίσει στο έδαφος, να ξαναγυρίσει στη θάλασσα, να ξαναγυρίσει στους πόρους της».

«Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της χρήσης των ευρωπαϊκών πόρων εξαρτώνται από την ποιότητα της τοπικής διοίκησης», τόνισε η Ντανούτα Χούμπνερ, πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρώπης, που τίμησε με την παρουσία της το συνέδριο, μεταφέροντας την πολύ χρήσιμη εμπειρία της χώρας της, της Πολωνίας, όταν πέρασε στην ίδια διοικητική αναδιάρθρωση.

«Τα προβλήματα και οι προκλήσεις», είπε κλείνοντας την ομιλία της η Επίτροπος «δεν γνωρίζουν σήμερα σύνορα. Δεν θα κάνει μόνη της η Ελλάδα όλη τη δουλειά. Πολύ έργο έχει γίνει και στην Ευρώπη. Χρησιμοποιείστε τα Ευρωπαϊκά κονδύλια με σύνεση και σοφία για να δημιουργήσετε ανάπτυξη και απασχόληση».

Ένα πλήρες σχέδιο με σαφή χαρακτήρα αναπτυξιακής επίθεσης, παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος μίλησε για την «ανάγκη δημιουργίας αναχωμάτων, προκειμένου να σταματήσει η κατάρρευση της οικονομίας» και ως πρώτο βήμα ανέφερε την τεράστια προσπάθεια, που πρέπει να καταβληθεί, και τις διαρθρωτικές αλλαγές, που βρίσκονται έτσι κι αλλιώς σε εξέλιξη. Ο υπουργός μίλησε για τους φορείς, που θα αναλάβουν τα μεγάλα έργα εθνικού χαρακτήρα, φορείς που θα ελέγχονται από το Υπουργείο και υπογράμμισε ότι, παράλληλα, θα τεθούν υπό την εποπτεία της Επιτροπής Μεγάλων Έργων, που ήδη λειτουργεί με επιτυχία.

Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι δεν θα εγκρίνεται η έναρξη έργου αν δεν έχει διασφαλιστεί η αναγκαία ωριμότητά του, και πως αυτό θα γίνει με τις αρχές διαφάνειας, που καθιερώνονται σε όλη της διαδικασία παραγωγής μελετών και έργων. Ειδικά για την περιφέρεια της Αττικής, ο υπουργός στο πλαίσιο των προγραμμάτων που προωθούνται ανέφερε την επέκταση των υφιστάμενων γραμμών του Μετρό και την άμεση έναρξη των μελετών της νέας γραμμής 4 από το άλσος Βεΐκου στον Ευαγγελισμό, τον Βύρωνα και προς το Μαρούσι. Για το έργο έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις.

«Οι τοπικές κοινωνίες έχουν καλύτερη αντίληψη των προβλημάτων τους», τόνισε με τη σειρά της η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας για τις ευκαιρίες της νέας Διοικητικής Δομής. Υποστήριξε ότι η ελληνική πολιτική για το περιβάλλον, την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Όπως σημείωσε, το Υπουργείο προχωρεί στην αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων και σε πολύ λίγο διάστημα μπαίνει σε διαβούλευση το ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες. «Σε αυτή τη φάση εκπονούνται διαχειριστικά σχέδια για κάθε υδατικό διαμέρισμα σε επίπεδο λεκάνης απορροή», είπε η υπουργός, και συνέχισε πως η προσέγγιση θα χρειαστεί συνεργασία μεταξύ Περιφερειών, καθώς κάποια υδατικά διαμερίσματα εμπεριέχουν διοικητικά όρια Περιφερειών.

Η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε, επίσης, στην επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων από βιολογικούς καθαρισμούς, την εφαρμογή του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πιλοτική διερεύνηση ολοκληρωμένων δράσεων για την αξιοποίηση του περιβαλλοντικού αποθέματος της κάθε Περιφέρειας.