Όσο και αν στους περισσότερους σχηματίζεται μια έκφραση πόνου στο πρόσωπο τους στο άκουσμα και μόνο αυτών των πρακτικών, το piercing και τα tattoo στα επίμαχα σημεία δεν είναι ένα σημείο των μοντέρνων καιρών αλλά έχουν ιστορία ολόκληρων αιώνων.

Για τους Ίνκας και τους Αζτέκους ήταν συνηθισμένο να τρυπούν το πέος του άνδρα ως μια δημοφιλής ερωτική πρακτική. Την εποχή του Λουδοβίκου XIV, το να τρυπά κανείς τις θηλές του ήταν επίσης πολύ δημοφιλές, ειδικά στις γυναίκες της ανώτερης κοινωνικής τάξης. Και έπειτα, στο Λονδίνο της βικτωριανής εποχής, η μόδα ήταν τα ανδρικά παντελόνια να είναι πολύ σφιχτά με τους άνδρες να θέλουν να επιδεικνύουν το πέος τους. Για αυτό το λόγο, αρκετοί τρυπούσαν το κεφάλι του μορίου βάζοντας του ένα «δαχτυλίδι» για να φαίνεται πιο… εντυπωσιακό. Αυτή η τεχνική ονομάστηκε Prince Albert.

Σήμερα, το piercing σε τεχνική Prince Albert είναι το πιο διαδεδομένο στους άντρες που θέλουν να κάνουν ένα τρύπημα στο πέος τους. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο τρύπημα περνά μέσα από την ουρήθρα με την επούλωση να είναι σχετικά χρονοβόρα. Υπάρχει ακόμα το piercing με την ονομασία Apadravya (το σκουλαρίκι περνάει μέσα από το κεφάλι του πέους και είναι μάλλον το πιο οδυνηρό από όλα) ενώ υπάρχουν και άλλα πάνω στο ίδιο το μόριο ή στην κάτω πλευρά του κεφαλιού κτλ.

Στις γυναίκες τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά, με το πιο διαδεδομένο piercing να είναι αυτό που γίνεται πάνω από την περιοχή της κλειτορίδας και πιο σπάνια και πάνω σε αυτήν. Όπως μας εξήγησαν οι καλλιτέχνες και επαγγελματίες του χώρου, πολλοί από όσους προχωρούν σε αυτά τα piercing τα αντιμετωπίζουν και ως έναν τρόπο ερωτικής έκφρασης που μπορεί να διεγείρει τους ίδιους αλλά και τον σύντροφό τους.

Όσον αφορά στα tattoo, στη χώρα μας, αυτά και για τις γυναίκες και για τους άντρες γίνονται κατά βάση στα πλάγια των μηρών, πολύ κοντά στα γεννητικά όργανα ή πολύ χαμηλά στην κοιλιά και εξαιρετικά σπάνια πάνω στα ίδια τα όργανα. Ζητήσαμε από τρεις γνωστούς και έμπειρους tattoo artists της Αθήνας να μας πουν όλα τα μυστικά τα do’s και τα don’ts αυτών των ιδιαίτερων πρακτικών αλλά και τι σκέφτονται οι άνθρωποι που τα πραγματοποιούν.

Γυναίκες η πλειοψηφία όσων κάνουν tatoo και piercing στα επίμαχα σημεία

Ο Παύλος Μαματσής, γιος του διάσημου Τζίμη (o πρώτος που άνοιξε μαγαζί τατουάζ στην Ελλάδα το 1978) και tatoo artist όπως και ο γιος του στο συγκεκριμένο θρυλικό κατάστημα μας ξεκαθαρίζει από την αρχή: «πολύ σκληρά tatoo αλλά και piercing στο ανδρικό μόριο δεν κάνουμε. Και σπανίως μας τα ζητάνε κιόλας. Οκτώ στις δέκα περιπτώσεις, αυτά τα piercing αφορούν σε γυναίκες και γίνονται είτε κοντά στην κλειτορίδα, είτε στα χείλη. Από την άλλη, στις θηλές, και στους άντρες και στις γυναίκες είναι πια πολύ διαδεδομένο το piercing».

Όπως μας εξηγεί ο Παύλος σε όλα αυτά τα σημεία μπαίνουν μπάρες (σ, σ μια μικρή μπάρα με δύο μικρά σφαιρίδια ή κώνους στην άκρη της). Αυτός-ή που θα κάνει το piercing πάντως, πρέπει να έχει στο νου του πως όλα τα piercing αφού θεραπευτούν και επουλωθούν, υπάρχουν μετά για πάντα πάνω στο σώμα. Τα συγκεκριμένα, είναι piercing που χρειάζονται μεγάλη φροντίδα αλλιώς μπορεί να μολυνθούν. Το τιτάνιο είναι ένα πολύ ασφαλές και φιλικό για το δέρμα υλικό σε αυτά τα piercing. Αν το τρύπημα γίνεται για λόγους διέγερσης, τότε, το εξίσου φιλικό στο δέρμα χειρουργικό ατσάλι είναι αυτό που συνήθως προτιμάει το κοινό.

Παύλος Μαματσής
Παύλος Μαματσής

Όσον αφορά στα tattoo, ο Παύλος σημειώνει πως συνηθώς αυτά που κάνει είναι στα πλαϊνά του αιδοίου, ψηλά στο εσωτερικό των μηρών και συνηθώς πρόκειται για ντελικάτα και προσεγμένα μικρά σχήματα. «Όχι πάντως ότι δεν φιλτράρω τα αιτήματα – κάποιος είχε ζητήσει ένα piercing ανάμεσα στα οπίσθια και στους όρχεις (σ,σ ονομάζεται guiche αυτό το piercing) και δεν το έκανα».

Piercing για προσαύξηση της σεξουαλικής απόλαυσης

Ο Νίκος Φωτόπουλος, ιδιοκτήτης του Athens Ink Tattoo Studio Piercing μας λέει με τη σειρά του πως το piercing στα απόκρυφα σημεία είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα κυρίως όσον αφορά στις θηλές/nipples- τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες. Στα γεννητικά όργανα, ειδικά στους άντρες, είναι πολύ σπάνιο στην Ελλάδα ενώ και οι piercers που θα μπουν σε αυτή τη λογική είναι ελάχιστοι. «Οι γυναίκες επιλέγουν να κάνουν piercing στην περιοχή πάνω από την κλειτορίδα (αυτό το τατουάζ αποκαλείται Cristina) αλλά και στα χείλη. Την κλειτορίδα, ως σημείο με πολλές νευρικές απολήξεις, την φοβούνται περισσότερο. Οι γυναίκες που το κάνουν ξεκινούν από νεαρές ηλικίες και φτάνουν μέχρι και τα 55».

Νίκος Φωτόπουλος tattoo artist
Ο Νίκος Φωτόπουλος επί το έργον σε ένα tattoo σε πλάτη

Όπως εξηγεί o Νίκος, πολλές από τις γυναίκες που επιλέγουν piercing σε ένα σημείο στο αιδοίο τους το κάνουν για να προσαυξήσουν τη σεξουαλική απόλαυση, από την άποψη ότι προκαλούν στο σημείο μεγαλύτερη ευαισθησία και άρα προσδοκούν και μεγαλύτερη ένταση κατά τους οργασμούς τους. Η ίδια λογική της προσαύξησης της απόλαυσης ισχύει και για τις θηλές/nipples.

To tatoo πάντως όπως τονίζει ο Νίκος είναι μια διαφορετική υπόθεση από το piercing, από την άποψη ότι έχει να κάνει ακόμα περισσότερο με το στυλ και την ομορφιά αλλά και με την ιδεολογία, τη ψυχολογία, την καλλιτεχνική έμπνευση και δημιουργία. Και τί επιλέγει σε αυτά τα σημεία το κοινό;

body piercing
Mερικά από τα σκουλαρίκια που μπορεί να διαλέξει κάποιος που θέλει να κάνει body piercing

«Στα tatoo των γυναικών γύρω από το αιδοίο, μια επιλογή που βλέπουμε να την προτιμούν οι νέες γυναίκες είναι tatoo σε μίνιμαλ ύφος» λέει ο Νίκος και εξηγεί: «τα κορίτσια επιλέγουν μικρά σχήματα και πιο… γλυκές εικόνες, δηλαδή καρδούλες, λουλούδια, πεταλούδες, σύμβολα αλλά και πολλά λογοπαίγνια, μικρές φρασούλες που πολλές φορές απευθύνονται στο έτερον ήμισυ.

Αν πάντως υπάρχουν σκληρές απαιτήσεις, δύσκολες ή ακραίες, τόσο στα σημεία του σώματος όσο και στο ίδιο το καλλιτεχνικό θέμα, τότε δεν θα το κάνω ακριβώς γιατί το tatoo είναι τέχνη από την οποία φυσικά πρέπει να εκφράζεται ο φορέας του tatoo αλλά πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος και ο καλλιτέχνης που το πραγματοποιεί. Από αυτή την άποψη, πολύ δύσκολα θα έκανα ένα tattoo πάνω σε ένα αντρικό μόριο και γενικά ελάχιστοι στην Ελλάδα θα έκαναν κάτι τέτοιο πάνω στο μόριο ενός άντρα. Αντίθετα, ένα τατουάζ πολύ χαμηλά στην κοιλιά, στην αρχή του πέους είναι πολύ πιο ‘νορμάλ’ και συνηθισμένο».

Νίκος Φωτόπουλος tattoo artist
O Νίκος Φωτόπουλος

Λογοπαίγνια, τσιτάτα και δάνεια από viral φράσεις στα social media

«Τα piercing και τα tattoo σε αυτά τα σημεία έχουν σε ένα σημαντικό βαθμό να κάνουν και με φετίχ» μας λέει τέλος και ο εικαστικός και tattoo artist Πάνος Γεωργούλιας, ιδιοκτήτης του studio και gallery Polis Decay που είναι ταυτόχρονα και η πρώτη επαγγελματική σχολή tattoo και σχεδίου στην Ελλάδα.

Polis Decay School Tattoo
Νέοι άνθρωποι που θέλουν να μάθουν την τέχνη του tattoo στη σχολή του Polis Decay

Σύμφωνα και με τον ίδιο, tattoo και piercing στα ιδιαίτερα σημεία προτιμώνται περισσότερο από τις γυναίκες. Όπως μας λέει ο ίδιος: «Πολλές μπαίνουν στη λογική να κάνουν και στις δύο θηλές. Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο σε αυτά τα tattoo να βάζεις μπάρα αντί για κρίκο γιατί τροποποιείται και καθαρίζεται πιο εύκολα. Το υλικό της μπάρας είναι είτε από τιτάνιο είτε από χειρουργικό ατσάλι. Το τιτάνιο είναι λίγο πιο ακριβό.

Υπάρχουν κοπέλες που μας αναφέρουν πως προχωρούν σε piercing στην κλειτορίδα τους γιατί αυτό την κάνει πιο ευερέθιστη και άρα και πιο καλούς τους οργασμούς τους.

Πάνος Γεωργούλιας
Πάνος Γεωργούλιας

«Τα περισσότερα tattoo γίνονται πολύ κοντά στα γεννητικά όργανα, όχι πάνω σε αυτά. Οι γυναίκες που κάνουν tattoo επιλέγουν κάτι μικρό και διακριτικό και συνήθως αυτό απευθύνεται στον/στη σύντροφο τους- μια καρδούλα, το όνομα του/της συντρόφου τους κτλ. Αλλά βλέπουμε και “εννοιολογικά’’ τατουάζ- λογοπαίγνια, έξυπνα slogan όπως ένα που έκανα μια φορά και το οποίο έλεγε ‘My Body Is Not Temporary’, τσιτάτα που βλέπεις στα social media, viral εικόνες από το Instagram κτλ. Πάντως, tattoo και piercing στα γεννητικά όργανα είναι ακόμα σπάνια στην Ελλάδα- ζήτημα να κάνω συνολικά 50 τέτοια τον χρόνο. Σε κάθε περίπτωση τόσο τα tattoo, όσο και τα piercing σε αυτά τα σημεία απαιτούν πολύ έμπειρα χέρια».

σκουλαρίκια μπάρες για body piercing
σκουλαρίκια- μπάρες για body piercing

Tip και Infos για piercing και tattoo στις ευαίσθητες περιοχές

-Tο piercing στα γεννητικά όργανα δεν είναι επικίνδυνο αλλά συνήθως πονάει λίγο παραπάνω από τα άλλα, ενώ και η επούλωση του είναι καλή λόγω της φυσιολογικής χλωρίδας που υπάρχει στα σημεία αυτά.
-Όταν κάποιος κάνει piercing σε τέτοιο σημείο πρέπει να μην έχει σεξουαλικές επαφές για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
-Τα στενά εσώρουχα αμέσως μετά το τρύπημα του πέους είναι πιθανό να προκαλέσουν πόνο από την τριβή της πληγής πάνω στο ύφασμα. Προτιμήστε τα πιο άνετα.

σκουλαρίκια για body piercing
Σκουλαρίκια-μπάρες, τα οποία είναι αυτά που χρησιμοποιούνται στη συντριπτική πλειοψηφία των piercing που γίνονται σε θηλές και κοντά στα γεννητικά όργανα

-Ανάλογα με το σημείο του πέους που έχει κάνει piercing ένας άντρας είναι καλό να απέχει κατά προτίμηση έναν μήνα από τον αυνανισμό διότι μπορεί κατά λάθος να τραυματιστεί το σημείο που δεν έχει επουλωθεί.
-Πολλοί αναφέρουν πως ένα σκουλαρίκι στο ανδρικό μόριο μπορεί να ερεθίσει περισσότερο κατά την επαφή την γυναίκα
-Ένα σκουλαρίκι σε γυναικεία θηλή πρέπει να αφαιρείται κατά το θηλασμό για να μην γίνει κάποιο ατύχημα και καταποθεί από το βρέφος. Επίσης, όταν γνωρίζουμε πως υπάρχει εγκυμοσύνη και έχουμε ήδη ένα piercing στη ρώγα, καλό είναι να έχει βγει τουλάχιστον 2-3 μήνες πριν το θηλασμό, ώστε η τρύπα να έχει επουλωθεί και να μη φέρει κάποια φλεγμονή που θα βλάψει πιθανώς το βρέφος.
-Kατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να μη γίνεται piercing, λόγω του ότι το ανοσολογικό σύστημα της γυναίκας είναι διαταραγμένο αυτή την περίοδο και δε γνωρίζουμε αν το σώμα θα αντέξει το piercing. Περίπου τρεις μήνες μετά τον τοκετό, μια γυναίκα είναι πλέον σε θέση να κάνει piercing στο σώμα της.
-Το piercing στις θηλές απαιτεί καθημερινό καθαρισμό με ήπιο αντισηπτικό (χλωρεξιδίνη) και ιδανικά και με αλατόνερο. Ο συγκεκριμένος καθαρισμός θα πρέπει να γίνει συνήθεια για τους ανθρώπους που κάνουν piercing σε τέτοια σημεία του σώματος, μιας και έχουν την τάση να εκκρίνουν υγρά.
-Στo piercing στις θηλές αποφεύγεται ο κρίκος γιατί η περιοχή είναι πολύ ευαίσθητη και μπορεί να παραμορφωθεί από το σκουλαρίκι.

Athens Ink Tattoo Studio
Εικόνες και θέματα που επιλέγει το κοινό για τα τατουάζ του στο Athens Ink Tattoo Studio Piercing

-Οι τιμές για piercing στις θηλές κυμαίνονται στα 35 με 40 ευρώ. Στα γεννητικά όργανα ξεκινούν από τα 40 ευρώ. Η τιμή για ένα tattoo γύρω από τα γεννητικά όργανα ξεκινάει από τα 50 ευρώ και αυτό αφορά σε ένα μικρό σχέδιο.