Μόνο η Σερβία και το Μαυροβούνιο, χώρες που βρίσκονταν σχετικά πρόσφατα σε εμπόλεμη κατάσταση, έχουν σήμερα περισσότερα άδεια γραφεία από την Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων «Δανός/BNP Paribas Real Estate» σε πέντε βαλκανικά κράτη (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βουλγαρία) και στην Κύπρο.

Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των ξενοίκιαστων γραφειακών χώρων βρίσκεται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της ελληνικής επικράτειας και στα ίδια με αυτόν της Σερβίας και του Μαυρουβουνίου, δηλαδή περίπου στο 25%.

Επίσης, η Ελλάδα με βάση τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάζει αρκετά υψηλές αποδόσεις στους επαγγελματικούς χώρους (γραφεία, καταστήματα σε δρόμους και σε εμπορικά κέντρα, βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες) μεταξύ των βαλκανικών χωρών και πολύ υψηλότερες σε σχέση με χώρες της δυτικής Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία και Αγγλία).

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας της εταιρίας, στην Ελλάδα το ποσοστό των κενών γραφείων βρίσκεται σήμερα στο 20%. Υψηλότερο ποσοστό (25%) εντοπίζεται στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο, ενώ στη Βουλγαρία είναι κενό το 17% των γραφειακών χώρων. Στην Κύπρο το ποσοστό των κενών γραφείων βρίσκεται στο 5% – 8% και στην Αλβανία στο 5% – 7%.

Πηγή: aggelioforos.gr