Να επιστρέψει το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο καλεί την Τουρκία το Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Με την απόφαση αυτή το Πατριαρχείο θα μπορέσει πλέον να διεκδικήσει και τα ακίνητα που του ανήκαν και τα οποία με διάφορες μεθοδευμένες δικαστικές αποφάσεις της Τουρκίας είχαν στο παρελθόν κατασχεθεί.

Η Τουρκία καταδικάστηκε με απόφαση που εξέδωσε το ΕΔΔΑ, στις 8 Ιουλίου 2008. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με γράμμα του προς το ΕΔΔΑ είχε ζητήσει την επιστροφή του ακινήτου, προκειμένου να στεγάσει εκεί Πατριαρχικό Διεθνές Κέντρο περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης.

Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, είχε υποστηρίξει ότι μόλις ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία θα επιστραφεί το ακίνητο στο Πατριαρχείο. O κ. Ερντογάν είχε επισκεφθεί το Ορφανοτροφείο τον περασμένο Αύγουστο όπου τον υποδέχθηκε και τον ξενάγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την απόφαση του 2008 αναγνωριζόταν εμμέσως Νομική Προσωπικότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την οποία αρνείται να αναγνωρίζει η τουρκική διοίκηση.