Την επιβολή προστίμων που μπορεί να ανέλθουν ακόμη και στις 100.000 ευρώ σε νοσοκομεία του ΕΣΥ που απορρίπτουν χωρίς αιτιολόγηση προσφορές προϊόντων με τη σήμανση πιστοποίησης CE, προβλέπει μεταξύ άλλων η τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, που κατατέθηκε σήμερα.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η επιβολή χρηματικού προστίμου 5%, επί της προϋπολογισθείσας αξίας σχετικού διαγωνισμού προμήθειας ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέχρι 100.000 ευρώ σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα οποία απορρίπτουν τις προσφορές χωρίς την τήρηση των αναφερομένων οδηγιών και διαδικασιών.

Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία του 1993 που έχει ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο, δεν μπορεί να απορρίπτονται προσφορές ιατροτεχνολογικών προϊόντων που διαθέτουν αυτή τη σήμανση, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.

Επιπλέον, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 1.000-5.000 ευρώ στα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης και διενέργειας διαγωνισμών που απορρίπτουν τις προαναφερόμενες προσφορές, ενώ τιμωρούνται και πειθαρχικώς, για παράβαση καθήκοντος, με φυλάκιση ως δύο ετών και για παράβαση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.