Η σύγχρονη δημοτική βιβλιοθήκη στο Μακροχώρι Ημαθίας, που δημιουργήθηκε στη μνήμη των 21 αδικοχαμένων μαθητών του τραγικού δυστυχήματος του 2003, φιλοδοξεί να διευρύνει τους ορίζοντες της κοινότητας των νέων ανθρώπων της περιοχής. Μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Αποστόλου Παύλου και με χρηματοδότηση από τη Βουλή των Ελλήνων ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες οι εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου της παλαιάς κοινότητας Μακροχωρίου, όπου στεγάζεται πλέον η βιβλιοθήκη, εγκατάστασης του τεχνολογικού εξοπλισμού και εμπλουτισμού της με βιβλία ενώ το συνολικό κόστος του εγχειρήματος «άγγιξε» τα 330.000 ευρώ.

Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης που «μετρά» ήδη τρεις χιλιάδες τίτλους, θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή παρουσία του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου.

Παράλληλα ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία και με την Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, που πρόσφατα απέσπασε παγκόσμια διάκριση αλλά και με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, που θα καλύπτει την τεχνική της υποδομή και θα την τροφοδοτεί με νέες εκδόσεις.

«Ο συμβολισμός του έργου είναι μεγάλος για έναν τόπο που θρήνησε τα παιδιά του. Είναι παράλληλα μια ηθική δικαίωση για τις οικογένειες των μαθητών που χάθηκαν αλλά και ένα έργο αφιερωμένο στη νέα γενιά του τόπου, ώστε να μην χάσει την αισιοδοξία του», σημειώνει ο δήμαρχος Αποστόλου Παύλου, Απόστολος Νεστορόπουλος. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι στη μνήμη των μαθητών χρηματοδοτήθηκαν και άλλα έργα, όπως η δημιουργία της «πλατείας των 21 μαθητών» και η επέκταση του λυκείου Μακροχωρίου.

«Η κοινωνία της πόλης και ολόκληρης της Ελλάδας συγκλονίστηκε από το δυστύχημα. Αυτό δε μπορεί να ξεχαστεί με τίποτε. Όμως, δε θέλουμε να θυμίζει η πόλη, την κακή στιγμή του δυστυχήματος. Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα της ελπίδας και να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους», πρόσθεσε ο δήμαρχος.