Ανησυχία έχει προκαλέσει σε ειδικούς και σεισμολόγους ο σεισμός στην Κρήτη. Ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ χαρακτήρισε το σεισμό «κεραυνό εν αιθρία».

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Ρωτώντας τον για αυτή του τη δήλωση o κ. Λέκκας μάς απάντησε το εξής: «Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ των σεισμολόγων, είναι θέμα διατύπωσης άποψης. Αυτό που λέω είναι ότι πρόσφατα συζητώντας το θέμα της όντως παρατεταμένης σεισμικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή, οι σεισμολόγοι στην “Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου” καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η σεισμική δραστηριότητα έβαινε προς εκτόνωση και πως το μεγαλύτερο μέγεθος σεισμού που θα μπορούσαμε να περιμένουμε δεν θα ξεπερνούσε τα 5,2 με 5,3 ρίχτερ. Από αυτή την άποψη, ένας τόσο ισχυρός σεισμός ήταν μια μεγάλη έκπληξη, το μέγεθος μάςε έκανε μεγάλη εντύπωση».

Ο κ. Λέκκας σημειώνει πως αν δεν περάσουν 72 ώρες ο ίδιος δεν μπορεί να διατυπώσει άποψη για τον αν ο σεισμός ήταν ο κύριος ή όχι, ενώ ο ίδιος σημειώνει πως ούτε πρόβλεψη για τη μετασεισμική δραστηριότητα, την οποία χαρακτήρισε έντονη, μπορεί να γίνει αφού όπως είπε ο ίδιος,….«τίποτα δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά για αυτό τον σεισμό».

Σημειώνεται πως μιλώντας νωρίτερα στο Νewsbeast ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος σημείωσε πως η συγκεκριμένη περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός έδινε σεισμούς μικρότερους ή μεγαλύτερους καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού και από αυτή την άποψη ήταν σχετικά αναμενόμενο το σημερινό χτύπημα. Ο ίδιος ανέβασε το μέγεθος του σεισμού στα 6 ρίχτερ και τόνισε πως… « θα είναι σχεδόν απίθανο ο συγκεκριμένος σεισμός να μην είναι ο κύριος. Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι η αντοχή σπιτιών και κτιρίων και η συμπεριφορά τους, δεδομένου ότι έχουν ήδη πληγεί αρκετά όλο το περασμένο διάστημα.