Σε κέντρα φιλοξενίας παιδιών και σε ξενώνες σε όλη τη χώρα θα μεταφερθούν οι 29 ανήλικοι μετανάστες που ταξίδευαν χωρίς τους γονείς τους με το δουλεμπορικό Baris, το οποίο αγκυροβόλησε ανοικτά της Ιεράπετρας.

Επόμενο βήμα θα είναι ο επαναπατρισμός τους και ο εντοπισμός των γονέων τους, όπου αυτό είναι εφικτό, αναφέρει το cretalive, επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πατρίς».

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας, κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος, υπογράμμισε ότι πολλά από τα παιδιά έχουν λάβει τηλεφωνικές κάρτες και επικοινωνούν με συγγενείς τους που έχουν εντοπιστεί από τη διεθνή Επιτροπή Αναζητήσεων του Ερυθρού Σταυρού σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να διοργανωθεί η μετακίνηση συγγενών, κυρίως αυτών που βρίσκονται στην Ευρώπη, στην Ελλάδα για να παραλάβουν τα παιδιά.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μαμαντόπουλος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα πρέπει να ταυτοποιηθεί η συγγένεια. Εξάλλου, για τη μεγάλη αυτή επιχείρηση βρίσκονται στη χώρα μας, εκπρόσωποι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού από τη Γενεύη. Ακόμη, ο κ. Μαμαντόπουλος απευθύνθηκε στο αίσθημα φιλοξενίας και προσφοράς των Κρητικών υπογραμμίζοντας ότι οι μετανάστες που έχουν απομείνει στο νησί χρειάζονται παπούτσια και εσώρουχα, ενώ τη διατροφή τους έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Εσωτερικών.