Στην πλατεία Συντάγματος παραμένουν από τις 19 Νοεμβρίου οι σύροι πρόσφυγες, που διεκδικούν άσυλο και στέγη. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας, σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Λόγω των δύσκολων συνθηκών που βιώνουν, έχουν καταγραφεί αρκετά λιποθυμικά επεισόδια μεταξύ των προσφύγων.

Σήμερα, οι «κατασκηνωτές» στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος παραχωρούν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να αναλύσουν τα αιτήματά τους.

Σε ανακοίνωσή της για την υπόθεση, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Οι Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονται στη Πλατεία Συντάγματος από τις 19 Νοέμβρη ενώ στις 24 Νοέμβρη ξεκίνησαν απεργία πείνας διεκδικώντας άσυλο, αξιοπρεπή κι ανθρώπινη μεταχείριση. Ανάμεσα τους βρίσκονται οικογένειες, γυναίκες με μικρά παιδιά, γιατροί, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, φοιτητές, άνθρωποι που στη Συρία, εξ αιτίας του μαινόμενου πολέμου, έχασαν συγγενείς και φίλους, τα σπίτια και τις δουλειές τους. Ξέφυγαν από το θάνατο στη Συρία και το Αιγαίο και ζητάνε το δικαίωμα στη ζωή.

Διεκδικούν να τους επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση για την αναζήτηση καλύτερης ζωής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και γι αυτό δεν θέλουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα που θα τους εγκλωβίσει εδώ για πάντα. Διεκδικούν ανθρώπινη μεταχείριση με παροχή στέγης, περίθαλψης και δικαίωμα να εργαστούν, να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Η υποκρισία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με την ψήφιση συμφωνιών και νόμων για το άσυλο, που κατακρεούργησαν το δικαίωμα αυτό, είναι απύθμενη. Αντί για προστασία των προσφύγων που προκαλούν οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προστατεύουν στη πράξη τους δουλεμπόρους που θησαυρίζουν, αφού με χρηματικά ποσά χιλιάδων ευρώ μετακινούν τους πρόσφυγες θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, ενώ βρίσκουν πάντα πρόθυμα στηρίγματα στο κρατικό μηχανισμό, με το αζημίωτο.

Οι κυβερνήσεις παίζουν το χαρτί του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας για να χρεώσουν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες τις συνέπειες της πολιτικής τους που γεννάει τη φτώχεια, τη ανεργία και την εξαθλίωση. Σπαταλούν δισεκατομμύρια χτίζοντας φράχτες στα σύνορα, στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακίζοντας τους αιτούντες άσυλο για 18 μήνες! Φέρνουν την FRONTEX στις θάλασσες όπου πνίγονται γυναίκες και παιδιά από το Φαρμακονήσι μέχρι τη Λαμπεντούζα».

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος