Για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων πάνω από 533 εκατομμυρίων χρηστών μέσω του Facebook μίλησε στο newsbeast.gr o ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια (CSI Institute) Μανώλης Σφακιανάκης χαρακτηρίζοντας «αδιανότητο» το να εμπιστεύομαστε προσωπικές μας πληροφορίες σε μία εφαρμογή. 

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

«H διαρροή αυτή αφορά περίπου 617.000 Έλληνες, υπάρχουν ειδικές φόρμες μέσω των οποίων μπορούν να ψάξουν εάν έχουν διαρρεύσει και τα δικά τους δεδομένα και στη συνέχεια να προσφύγουν στη δικαιοσύνη» αναφέρει ο Μανώλης Σφακιανάνης.

Όπως εξηγεί «Έχουμε όλοι μας υπογράψει πως το Facebook δεν φέρει καμία ευθύνη για τα δεδομένα των χρηστών».

«Με απλά λόγια η εταιρεία σου εξηγεί πως δεν πρέπει να βάζεις τα δεδομένα σου» υπογραμμίζει ο ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια (CSI Institute) κάνοντας λόγο για παραβίαση του Κανονισμού Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων γνωστού και ως GDPR.

«Θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» διαμηνύει τονίζοντας πως ανοίγει ο δρόμος για να κινηθούν νομικά οι χρήστες. 

«Προτείνω ο κόσμος να βάζει στις εφαρμογές όπως είναι το Facebook μόνο δεδομένα που δεν θα τον πειράξει να βγουν προς τα έξω» αναφέρει.

«Ένα κοινωνικό δίκτυο δεν έχει ασφάλεια για τα δεδομένα μας, να μην εξωτερικεύουμε τα εσώψυχα μας και να μην μιλάμε ”για όλα” μέσω messenger γιατί δεν ξέρουμε που καταλήγουν οι συζητήσεις μας» επισημαίνει ο Μανώλης Σφακιανάκης στο newsbeast.gr.

«Συμβουλεύω τους πολίτες να χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες εφαρμογές όπως είναι το Viber και το WhatsApp καθώς εκεί μπορούν να μιλούν ελεύθερα» συμπληρώνει.

«Δεν κάνουμε check in όπου βρισκόμαστε. Δεν βάζουμε πληροφορίες για τις σχέσεις μας και δεν αναφέρουμε που είμαστε. Δεν κάνουμε παιχνίδια μέσα από την κοινωνική δικτύωση» σημειώνει υπογραμμίζοντας πως «ό,τι λέμε στα social media μένει για πάντα».

Τέλος ο Μανώλης Σφακιανάκης αναφέρει πως το Διεθνές Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια (CSI Institute) είναι 24 ώρες το 24ωρο κοντά στον πολίτη και ο καθένας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του για ό,τι θελήσει.