Αν σκέφτεστε να αγοράσετε κάποιο εργαλείο, όπως δραπανοκατσάβιδο ή πολυεργαλείο, θα έχετε παρατηρήσει ότι οι δύο κύριες κατηγορίες είναι τα επαγγελματικά και τα ερασιτεχνικά (DIY) εργαλεία. Κάθε κατηγορία περιέχει παρόμοια εργαλεία.

Οπότε, το ερώτημα είναι: Πώς να επιλέξω εργαλεία; Ποια η διαφορά των επαγγελματικών από τα ερασιτεχνικά;

Αν θέλαμε να αποτυπώσουμε σχηματικά το δίλημμα, θα λέγαμε τα εξής. Τα επαγγελματικά εργαλεία είναι αρκετά πιο ακριβά από τα ερασιτεχνικά. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και υψηλότερης ποιότητας, αντοχής και αποδοτικότητας.

Επομένως, για να αποφασίσετε τι είδους εργαλείο να αγοράσετε, θα πρέπει να σταθμίσετε αυτούς τους δύο παράγοντες. Διότι, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν συμφέρει να δώσετε περισσότερα χρήματα για ένα επαγγελματικό εργαλείο, όταν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας με ένα ερασιτεχνικό. Σε κάποιες άλλες, όμως, επιβάλλεται να επενδύσετε σε κάτι καλύτερο.

Για να μας βοηθήσουν να λύσουμε αυτό το δίλημμα, ρωτήσαμε τους ειδικούς στα εργαλεία από τον Mr Tool και μας έδωσαν μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να λάβουμε υπόψη στην απόφασή μας.

Επιλογές εργαλείων

Ο πρώτος λόγος, για να επιλέξουμε ένα επαγγελματικό εργαλείο, είναι οι επιλογές που μας δίνει. Τα επαγγελματικά εργαλεία δίνουν πολύ περισσότερες επιλογές για εφαρμογή σε διαφορετικές εργασίες και σύνδεση με πολλά εξαρτήματα.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τα δραπανοκατσάβιδα. Ένα επαγγελματικό δραπανοκατσάβιδο προσφέρει στον χρήστη μεγαλύτερο εύρος σε διάφορες επιλογές. Συνδέεται με τρυπάνια διαφόρων μεγεθών ως προς τη διάμετρο, ενώ έχει και μεγάλες αποκλίσεις στην ταχύτητα λειτουργίας, κάτι που έχει σχέση με το είδος της επιφάνειας που θέλετε να τρυπήσετε. Άλλο τρυπάνι και ταχύτητα απαιτείται στην επιφάνεια ξύλου ή μετάλλου, όπου η ταχύτητα πρέπει να είναι γρήγορη, για να μην υπερθερμανθεί το εργαλείο, και άλλη στο μπετόν, όπου η ταχύτητα πρέπει να είναι αργή και η διάμετρος του τρυπανιού μεγάλη.

Συνεπώς, το ζητούμενο είναι να γνωρίζετε για τι εργασίες θέλετε το εργαλείο. Για τις συνήθεις οικιακές εργασίες που δεν έχουν πολλές απαιτήσεις σε εξαρτήματα, τότε ένα ερασιτεχνικό εργαλείο είναι αρκετά κατάλληλο.

Δραπανοκατσάβιδο Bosch και άλλα εργαλεία – Sam Clarke, Unsplash

Ποιότητα υλικών

Οι εταιρείες επαγγελματικού εξοπλισμού χρησιμοποιούν υλικά άριστης ποιότητας στα εργαλεία τους. Κάνουν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο στην έρευνα και την ανάπτυξη των προϊόντων τους, ώστε να προσφέρουν το καλύτερο στον επαγγελματία. Στόχος τους είναι να προσφέρουν ισχυρά αλλά και άνετα εργαλεία με αντοχή και υψηλή αποδοτικότητα.

Για παράδειγμα, ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα εργαλεία. Αυτό, όμως, που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι υπάρχουν διάφορες ποιότητες σε αυτό το υλικό. Ο φθηνότερος ανοξείδωτος χάλυβας μπορεί να υποστεί διάβρωση και σκουριά, καθώς περιέχει και σίδηρο, και η διάβρωση στο εσωτερικό των εργαλείων είναι ό,τι χειρότερο για τον κινητήρα τους και τη φθορά των εξαρτημάτων τους. Επιπλέον, είναι και πολύ πιο εύθραυστος και πιο βαρύς.

Αλλά και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα εξαρτήματα, όπως το πλαστικό, επηρεάζουν την αντοχή, τη συσσώρευση θερμότητας αλλά και την άνεση κατά τη χρήση του εξαρτήματος. Επομένως, παίζει μεγάλο ρόλο το πόση ώρα χρησιμοποιείτε το εργαλείο και υπό ποιες συνθήκες. Για πολύωρη χρήση σε συνθήκες με έντονη υγρασία, ένα επαγγελματικό εργαλείο με χάλυβα άριστης ποιότητας που δεν περιέχει σίδηρο είναι μονόδρομος.

Δράπανο Ronix – Ronix Tools, Unsplash

Αποδοτικότητα

Η αποδοτικότητα του εργαλείου είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίσετε κατά την αγορά. Τα επαγγελματικά εργαλεία έχουν υψηλότερη ισχύ και άρα μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Μια παγίδα σε αυτόν τον τομέα είναι και η μεταφορά της ισχύος. Ένα επαγγελματικό με ένα ερασιτεχνικό εργαλείο μπορεί να έχουν την ίδια ισχύ και τάση, όμως να διαφέρουν ως προς τη μεταφορά της ισχύος. Για παράδειγμα, μια επαγγελματική σέγα μεταφέρει περίπου το 93% της ισχύος στη λεπίδα σε σχέση με μια ερασιτεχνική που μεταφέρει μόνο το 79%.

Αυτό επηρεάζει και την κατανάλωση ενέργειας. Λόγω χαμηλότερης αποδοτικότητας, θα πρέπει να εργάζεστε για την ίδια δουλειά περισσότερη ώρα με το εργαλείο DIY σε σχέση με το επαγγελματικό, κάτι που εκτός από πιο δαπανηρό είναι και πολύ πιο κουραστικό. Και έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα της δουλειάς.

Φυσικά, για απλές, γρήγορες δουλειές, η αποδοτικότητα και η ισχύς δεν παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο. Η διαφορά γίνεται πιο αισθητή στις πολύωρες, απαιτητικές και λεπτομερείς εργασίες. 

Δραπανοκατσάβιδο Makita – Theme Photos, Unsplash

Ασφάλεια

Τα φθηνότερα ερασιτεχνικά εργαλεία δεν είναι τόσο ασφαλή όσο τα επαγγελματικά για πολλούς λόγους. Αφενός είναι πιο εύθραυστα, οπότε ενδέχεται να σπάσουν σε ανύποπτη φάση και να οδηγήσουν σε τραυματισμό. Επιπλέον, τα ερασιτεχνικά εργαλεία δεν έχουν τόσο καλή ισορροπία, κάτι που παίζει βασικό ρόλο σε επικίνδυνα εργαλεία, όπως τα αλυσοπρίονα.

Παράλληλα, τα επαγγελματικά εργαλεία έχουν λιγότερους κραδασμούς, κάτι που σχετίζεται όχι μόνο με την κόπωση του χειριστή, αλλά και την ασφάλεια του εργαλείου βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Διότι το ζήτημα δεν είναι μόνο να μπορεί ο χρήστης με ευκολία να χειριστεί το εργαλείο, αλλά να μην έχει και επιβάρυνση στις αρθρώσεις μετά από μακροχρόνια χρήση.

Τέλος, τα επαγγελματικά εργαλεία έχουν features, όπως εύκολη εκκίνηση και αυτόματος τερματισμός κινητήρα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, κάτι που επίσης συνδέεται με την ασφάλεια χρήσης.

Αντοχή

Η ανθεκτικότητα του εργαλείου σχετίζεται με την ποιότητα των υλικών αλλά και τον σχεδιασμό του. Τα υλικά υψηλής ποιότητας αλλά και ο σχεδιασμός που βασίζεται στην αποδοτικότητα και τη λιγότερη επιβάρυνση του εργαλείου και του χρήστη έχουν ως αποτέλεσμα το εργαλείο να μπορεί να αντέξει πολύ περισσότερες ώρες εργασίας.

Αυτό το τελευταίο στοιχείο μας οδηγεί στο βασικό συμπέρασμα που θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι επιλογή να κάνετε. Αν θέλετε να χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο για πολύπλοκες εργασίες που απαιτούν προσοχή στη λεπτομέρεια και πολλές ώρες χρήσης, τότε είναι πολύ πιο αποδοτικό, χρήσιμο και ασφαλές να επενδύσετε σε ένα καλό επαγγελματικό εργαλείο. Αν αγοράσετε ένα ερασιτεχνικό, είναι πιθανό να χαλάσει γρήγορα και να χρειαστεί να το αντικαταστήσετε, οπότε τελικά θα κοστίσει περισσότερο.

Αν, από την άλλη, χρειάζεστε το εργαλείο περιστασιακά, για απλές και γρήγορες δουλειές με χαμηλό παράγοντα κινδύνου, ένα DIY εργαλείο είναι κατάλληλο και σας συμφέρει.Ευχαριστούμε τον Mr Tool για τις πληροφορίες. Δείτε όλη τη συλλογή του σε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά εργαλεία στο mrtool.gr.