Στο έλεος της κακοκαιρίας «Μήδειας» βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Χιονοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι πλήττουν τα ορεινά ενώ οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.

Από νωρίς το πρωί μηχανήματα της Αντιπεριφέρειας και των δήμων προσπαθούν να καθαρίσουν τα χιόνια και να «κρατήσουν» ανοικτό το οδικό δίκτυο προς Σέμπρωνα, Ομαλό, Σούγια, Παλαιόχωρα, Σφακιά καθώς και σε ορεινά σημεία του Αποκορώνου.

Από την κακοκαιρία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προκλήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών κυρίως της ενδοχώρας της Περιφερειακής Ενότητας με τα συνεργεία να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για αποκατάσταση των προβλημάτων.

Τα περισσότερα προβλήματα αναφέρθηκαν στις περιοχές Τοπόλια, Έλος, Εννιά Χωριά, Ροδοβάνι, Σέμπρωνα, στον Αποκόρωνα και στην περιοχή των Σφακίων.

Σήμερα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα παραμένουν κλειστές οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου τα μαθήματα γίνονται με τηλεκπαίδευση, καθώς και βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων της Π.Ε.

Για την φροντίδα των αστέγων ο δήμος Χανίων διέθεσε τις αίθουσες τριών Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων.

Xιόνι έπεσε και στην πόλη των Χανίων

Χιόνι σύμφωνα με το flashnews.gr δεν έπεσε μόνο στα ορεινά, αλλά και στο κέντρο των Χανίων, με τους δρόμους να καλύπτονται για λίγη ώρα τη νύχτα.

Ωστόσο, σήμερα το πρωί ελάχιστο χιόνι είχε μείνει πάνω στα αυτοκίνητα ενώ μέχρι και αυτή την ώρα οι δρόμοι είναι αρκετά ολισθηροί και οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Όπως ήταν φυσικό χιόνι, έπεσε και στα ορεινά με τα Σφακιά να ντύνονται κυριολεκτικά στα λευκά ακόμα και μέχρι τις παραλίες. Χαρακτηριστικο είναι το βίντεο από τον Βρασκά που το χιόνι έφτασε μέχρι την αμμουδιά.

Χιονισμένο τοπίο στον Βρασκά Σφακίων

Βρασκάς Σφακίων: Χιονισμένο τοπίο στον κάμπο κοντά στη θάλασσα

Posted by Flashnews.gr on Monday, February 15, 2021

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε τρία σημεία του οδικού δικτύου της δυτικής Κρήτης

Σε τρία σημεία του οδικού δικτύου της Δυτικής Κρήτης εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς, λόγω των χιονοπτώσεων, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον Δήμο Πλατανιά από την περιοχή Λάκκων προς Ομαλό και στον Δήμο Σφακίων από την περιοχή Κράπη προς Χώρα Σφακίων.

Με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από την περιοχή Φλώρια προς Παλαιόχωρα, του Δήμου Κανδάνου-Σελίνου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη δημοτική οδό Σπηλίου-Γερακαρίου του Δήμου Αγίου Βασιλείου, ενώ από το ένα ρεύμα διεξάγεται η κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό Ρεθύμνου-Χανίων μετά την τοπική Κοινότητα Αγίου Ανδρέα στη θέση Κάμπος, και την Παλαιά Εθνική Οδό Ρεθύμνου-Ηρακλείου εντός του οικισμού Σταυρωμένου.

Σύμφωνα με το flashnews.gr στη δίνη της κακοκαιρίας έχει αφεθεί ο δήμος Σφακίων, με τα Ασκύφου, την Ίμπρο, τα Ασφένδου και τον Καλλικράτη να είναι αποκλεισμένα από χθες το βράδυ.

Όπως τόνισε στο flashnews.gr, ο δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης, το χιόνι έχει φτάσει μέχρι την θάλασσα ενώ είναι 60 πόντους.

«Στις περιοχές Ασκύφου και Καλλικράτης, έχει κοπεί το ρεύμα από χθες καθώς έχει πρόβλημα μία κεραία της ΔΕΗ ενώ γίνεται προσπάθεια από τα συνεργεία να διορθωθεί η βλάβη. Έχει πολύ δυνατό αέρα κάτι το οποίο συμβάλει στο να παγώσει το χιόνι. Η πυροσβεστική και Αστυνομία είναι σε επιφυλακή, ώστοσο επειδή η μετακίνηση είναι δύσκολη, συνιστούμε στους πολίτες να μην μετακινούνται παρά μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης», ανέφερε ο κ. Χιωτάκης.

Προβλήματα και στην Κίσσαμο

Αποκλεισμένα χωριά στον δήμο Κισσάμου λόγω του χιονιά και συγκεκριμένα στα χωριά που είναι στον παλιό δήμου Ιναχωρίου και Μυθύμνης. «Έχουμε ζημιά στο ρεύμα με αποτέλεσμα να έχουν μείνει στο σκοτάδι η Ροδιά, η Ψαροκεφάλη και άλλα χωριά στις γύρω περιοχές. Το χιόνι έχει αποκλείσει χωριά όπως το Σιρικάρι, τις Καλάθενες και τα γύρω χωριά, ενώ τα μηχανήματα του δήμου εργάζονται πυρετωδώς για να απομακρύνουν το χιόνι. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», τόνισε ο δήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης.

Καλύτερη εικόνα στον δήμο Αποκορώνου

Παράλληλα, ο δήμαρχος Αποκόρωνα Χαράλαμπος Κουκιανάκης, μιλώντας στο flashnews.gr, τόνισε ότι χιόνι έχει πέσει μόνο στα ορεινά του Αποκόρωνα και συγκεκριμένα στην Ασή Γωνιά και στις Καρές, ενώ ήδη τα εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου δουλεύουν, «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προβλήματα ή διακοπές ρεύματος».

Προσοχή στο οδικό δίκτυο στον Δήμο Πλατανιά

Καλή εικόνα παρουσιάζει ο Δήμος Πλατανιά, μολονότι το οδικό δίκτυο έχει στρωθεί με χιόνι, ωστόσο τα μηχανήματα και της Περιφέρειας αλλά και του Δήμου ενεργούν παντούν ανοίγοντάς το, όπου χρειάζεται (Κακόπετρος, Μεσκλά, Σούγια, Καράνου κτλ). Πάντως συνιστάται στους πολίτες προσοχή και να μετακινούνται όποτε χρειάζεται, αφού η επικινδυνότητα στους δρόμους, ειδικά στην ενδοχώρα είναι μεγάλη.

Επίσης, βλάβες έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές του Δήμου όπως Πρασσές, Σέμπρωνας Παλιά (Χαμαλεύρι) και Νέα Ρούματα, Χωστή κτλ.

Δείτε φωτογραφίες από τα Ασκύφου:

Πηγή φωτογραφιών: flashnews.gr/ Παντελής Ζούλης