Σε γενικό φρεσκάρισμα της πρόσοψης του κοινοβουλευτικού μεγάρου προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής των Ελλήνων, κάτι που γίνεται ήδη αισθητό από όσους περνούν από την πλατεία Συντάγματος, αφού έχουν τοποθετηθεί στο κτίριο σκαλωσιές.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανακοίνωσαν σήμερα ότι πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των μαρμάρινων στοιχείων του Κοινοβουλίου, με τη συνδρομή 12 συντηρητών αρχαιοτήτων από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ήδη έχει εγκριθεί η μελέτη και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την συντήρηση και αποκατάσταση και των ξύλινων στοιχείων του ιστορικού μεγάρου.

Θα πραγματοποιηθεί επίσης συντήρηση και αποκατάσταση της επιφάνειας του κτιρίου, στεγανοποιήσεις δαπέδου, συγκόλληση θραυσμάτων, σφράγιση αρμών και συμπλήρωση απωλειών όπου απαιτείται.

«Οι εργασίες έχουν στόχο την αποκατάσταση της εξωτερικής όψης του ιστορικού κτιρίου, τη συντήρηση και την ανάδειξη των μαρμάρινων αλλά και των ξύλινων στοιχείων του, ενώ κατά την επόμενη φάση θα έχουμε την συντήρηση και ανάδειξη των τοίχων της Βουλής», δήλωσε ο κ. Τασούλας, προσθέτοντας ότι οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των εξωτερικών όψεων του Κοινοβουλίου συνδυάζονται και με την ενεργειακή αναβάθμισή του, με την τοποθέτηση εκατοντάδων ενεργειακών κουφωμάτων, για τη μορφή των οποίων έχει εγκριθεί η σχετική μελέτη από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ κάθε κτιριακή επέμβαση που γίνεται θα είναι καταγεγραμμένη σε ηλεκτρονικό αρχείο.

Από την πλευρά της, η κ. Μενδώνη τόνισε, ότι «το κτίριο της Βουλής κρατά όλα τα στοιχεία της μεγαλοπρέπειάς του και το μάρμαρο είναι το βασικό του στοιχείο στην κατασκευή του και αντίστοιχο των ναών της αρχαιότητας. Έγινε μια συστηματική μελέτη από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού και τον Μάρτιο του 2021 υπολογίζουμε ότι θα παραδοθεί μια απαστράπτουσα Βουλή».