Οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας είναι έτοιμοι να κινητοποιήσουν 200 συνοριοφύλακες για να βοηθήσουν τη χώρα μας στον αγώνα κατά του κύματος των λαθρομεταναστών από την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βελγική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Αθήνα ζήτησε επίσημα την Κυριακή από την Ε.Ε. να αναπτύξει περιπολίες επιτήρησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος (της ΕΕ) ζήτησε τη συνδρομή των ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα (RABIT, αγγλικό ακρωνύμιο για το Rapid Border Intervention Team)», υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ιταλία είχε ζητήσει την παρέμβαση της Frontex για τον έλεγχο των χωρικών υδάτων της Ε.Ε. και για να μπλοκάρει τα μικρά σκάφη των λαθρομεταναστών στη Μεσόγειο, όχι όμως συνοριοφύλακες.

Θα είναι οπλισμένοι, αλλά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα όπλα τους παρά μόνο σε αυτοάμυνα. Θα επιχειρούν υπό την ευθύνη του ελληνικού κράτους και δεν θα μπορούν να δράσουν παρά μόνο με την παρουσία ενός εκπροσώπου των ελληνικών αρχών και θα σέβονται τα διεθνή δικαιώματα των μεταναστών.