Από την Αγία Βαρβάρα, παιδί για τα θελήματα στα δικαστήρια και από τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ στην ίδρυση κόμματος. Ο Ρομπέν των ναυαγίων της ζωής ξεκινά το ταξίδι του στα ορμητικά νερά της πολιτικής και το «Ποτάμι» παρά τις αντιδράσεις «φίλων» και «εχθρών» ξέροντας ότι μοναδικός καραβοκύρης είναι ο ίδιος.

«Το παν στη ζωή είναι να έχεις ορμή. Η δίψα γι’ αυτό που δεν έχεις μπορεί να σε οδηγήσει κόντρα στο ποτάμι και να σε βγάλει απέναντι. Πολλές φορές αναρωτιέμαι εάν μεγάλωνα σε ένα περιβάλλον όπου όλα θα ήταν διαθέσιμα και ο κόσμος θα ξεδιπλωνόταν με το πάτημα ενός κουμπιού, αν θα έμπαινα στον κόπο να τον ανακαλύψω με τον ίδιο τρόπο. Αυτό ακριβώς κάνει η εκπομπή μου στην τηλεόραση- δίνει χώρο σε αυτή την ποταμίσια ορμή μέσα από αντίστοιχα παραδείγματα θέλοντας να μάθει τον κόσμο να μη φοβάται να περάσει απέναντι», έλεγε ο Σταύρος Θεοδωράκης πριν από λίγο καιρό σε ομιλία του στο TEDx Academy, συνοψίζοντας σε λίγες αράδες τη φιλοσοφία του.

Από μικρό ο πατέρας του τον έμαθε, όπως γράφει σήμερα το «Πρώτο Θέμα», ότι πρέπει να ορίζει το παιχνίδι αυτόνομα και με τον δικό του τρόπο αρκεί να είναι ευτυχισμένος με όσα πράττει και διεκδικεί. Ενόσω ο πατέρας του πουλούσε ένσημα έξω από τα δικαστήρια στην οδό Σταδίου, ο μικρός Σταύρος περιφερόταν στο χώρο κάνοντας θελήματα αλλά και βοηθώντας τον όπως μπορούσε.

Ποτέ δεν έκρυψε πως κατάγεται από την Αγία Βαρβάρα, ούτε ότι ανέκαθεν διατηρούσε στενές σχέσεις με τους Ρομά. Η περηφάνια του ήταν η λαϊκή καταγωγή του αλλά και η ανάγκη του να κρατηθεί από τις μικροϊστορίες των ανθρώπων που ανέδειξε ξ βαθιά του συνείδηση ότι τους μοιάζει.

Έπιασε μικρόφωνο στο Δ’ Πρόγραμμα πριν καν κλείσει τα 20. «Θέλουμε τον κόσμο και τον θέλουμε τώρα», αποκάλεσε την εκπομπή του. Όταν έκλεισε η «Πρώτη», απ’ όπου ξεκίνησε την καριέρα του, επέλεξε τη «Μεσημβρινή», «γιατί είχα ευκαιρίες να γράφω περισσότερο», θα πει εκ των υστέρων.

Δούλεψε για το κρατικό κανάλι το 2000 κι από εκεί μεταπήδησε στο Mega.

«Αν ο πρώτος μου ανεκπλήρωτος έρωτας, που ήταν μια τσιγγάνα, είχε εκπληρωθεί, αυτή τη στιγμή θα είχα καμιά τριανταριά εγγόνια», είχε πει σε συνέντευξή του στο «Status». Τελικά έκανε μόνο μία κόρη, την Αργυρώ.