Καθημερινότητα είναι πλέον το «ραντεβού» μικρών και μεγάλων σε πλατείες της Αθήνα με κάποιες περιοχές να έχουν την τιμητική τους. Μία από αυτές είναι η πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι στην οποία από την πρώτη μέρα άρσης των μέτρων για το νέο κορονοϊό πλήθος κόσμου μαζεύεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Όπως μετέδωσε σε ρεπορτάζ του το Open κάτι τέτοιο έγινε και το βράδυ της Δευτέρας 11/5 όπου εκατοντάδες κόσμου παρέμεινε στην πλατεία μέχρι νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ μπαρ πέριξ της πλατείας φέρεται να πουλούσαν take away ποτά ενώ και περίπτερο της περιοχής παρέμεινε ανοικτό όση ώρα ήταν συγκεντρωμένος αρκετός κόσμος εκεί καθώς φαίνεται ότι ήταν η κύρια πηγή προμηθειών για τους θαμώνες.

Η Αστυνομία είχε διακριτική παρουσία και δεν επενέβη σε κανένα σημείο, με το πλήθος να διαλύεται τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την έντονη ανησυχία των ειδικών για τον συνωστισμό σε παραλίες ή πλατείες εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, αναφέροντας χαρακτηριστικά «αυτές οι εικόνες θα μας βγουν ξινές, θα έχουμε εστίες υπερμετάδοσης».

Ο κ. Σύψας, μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, παρατήρησε ότι σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται ότι δεν τηρούνται οι αποστάσεις σε παραλίες και πλατείες, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό.

«Ο συνωστισμός είναι αυτό που προκαλεί την εξάπλωση της πανδημίας. Αν δεν τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων, ο κορονοϊός μεταδίδεται πολύ ευκολότερα, είτε είμαστε σε ανοιχτό είτε σε κλειστό χώρο», είπε χθες ο κ. Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Κάποιος που έχει μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να μολύνει 2-3 άτομα. Αν υπάρχει συνωστισμός, μπορεί να μολύνει 5-10 άτομα», εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. «Ο συνωστισμός είναι επικίνδυνος ακόμη και σε ανοιχτό χώρο», υπογράμμισε.