Υπάρχει σκέψη να πιστοποιηθούν λογιστικά γραφεία από το 2014, ώστε να διεκπεραιωθούν οι οφειλές προς το ΙΚΑ, όπως αποκάλυψε ο διοικητής του Ιδρύματος, Ρ. Σπυρόπουλος, κατά τη συνεδρίαση τού Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Τόνισε δε ότι πρέπει να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους οι επιχειρηματίες άμεσα, ώστε να μην χάσουν το δικαίωμα να ενταχθούν στο υπό συζήτηση νέο, ευνοϊκότερο, καθεστώς.

Ο κ. Σπυρόπουλος εξήγησε ότι η νέα ρύθμιση, που βρίσκεται σε διάλογο με την τρόικα, θα έχει ένα προαπαιτούμενο: δυνατότητα να μπαίνουν μελλοντικά σε αυτή θα έχουν μόνο όσοι καταβάλλουν χωρίς διακοπή, τις τρέχουσες εισφορές του έτους. Με άλλα λόγια, «τρέχουσες εισφορές» είναι και όλες οι καθυστερούμενες εισφορές του 2013, που δεν έχουν κλείσει με ρύθμιση.

Παρόμοια απαίτηση, σημείωσε ο ίδιος, θα ισούται σε λίγο, για χιλιάδες εργοδότες, με απαγόρευση εφόσον θα αδυνατούν να πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές. Για να μη συμβεί αυτό, οι επιχειρηματίες πρέπει άμεσα να προβούν σε ρύθμιση, να κεφαλαιοποιήσουν όλα τα οφειλόμενα και να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις, ώστε να έχουν το δικαίωμα να μεταβούν στο νέο καθεστώς ρύθμισης για τυχόν νέα χρέη. Να ρυθμίσουν ακόμη και τις καθυστερούμενες οφειλές του 2013.

Επί πλέον, η ρύθμιση εκτιμάται αναγκαία γιατί σε λίγο χρόνο η ασφαλιστική ενημερότητα θα λαμβάνεται αυτόματα ηλεκτρονικά, που σημαίνει ότι χωρίς αυτή δεν θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σπυρόπουλος φάνηκε πλήρως ενήμερος για τις θέσεις του ΕΕΑ για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων και ιδίως την προσαρμογή των δόσεων ανάλογα με την περίπτωση, ενώ ζήτησε να του αποσταλούν νέες προτάσεις σχετικά με τα προβλήματα των επαγγελματιών με το ΙΚΑ.

Ο κ. Σπυρόπουλος ενημέρωσε ότι το ΙΚΑ βρίσκεται σε «δύσκολη κατάσταση» για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων η παραβατικότητα, η εισφοροδιαφυγή, οι απάτες, οι διπλές συντάξεις, η διαφθορά υπαλλήλων κ.λπ.

Επίσης -μεταξύ άλλων- τόνισε ότι:

– Οι εισφοροδιαφυγή ανέρχεται στο 30%.

– Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ενεργές επιχειρήσεις προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε 7-8 δισ. ευρώ και από ανενεργές σε άλλα 4-5 δισ. ευρώ.

– Ο κλάδος υγείας του ΙΚΑ οφείλει στον κλάδο σύνταξης 13 δισ. τα οποία δεν θα αποδοθούν ποτέ.

– Αν εφαρμόζαμε τους σημερινούς ελέγχους και τις σημερινές ρυθμίσεις από τη δεκαετία του ’90 θα είχαμε όφελος περί τα 25 δισ. ευρώ και οι εισφορές θα ήταν χαμηλότερες μέχρι και 40%.

– Αν δεν είχαμε κάνει εκκαθάριση των παράνομων συντάξεων θα μειώναμε και άλλο τις συντάξεις.

– Η μεγαλύτερη παραβατικότητα στους ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ήταν στα λεγόμενα ευγενή ταμεία.

– Στο εξής οι συντάξεις θα είναι προδηλωμένες στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης.

Τάχθηκε δε υπέρ ενός ενιαίου ταμείου (Εθνικός Οργανισμός Συντάξεων) για όλους τους πολίτες της χώρας για να εξαλειφθούν αυτές οι διαφορές και αδικίες που γίνονται σε εισφορές, συντάξεις, παροχές, διαδοχικές συντάξεις κ.λπ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΕΑ , Γιάννης Ρεκλείτης, αφού επεσήμανε τις δύσκολες ώρες που περνάνε οι επαγγελματίες μέσα στη γενικότερη κρίση, υποσχέθηκε ότι το ΕΕΑ θα τους ενημερώσει, ώστε όσοι έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν για να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Ζήτησε δε, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ, να δοθεί η δυνατότητα απόκτησης ακινήτου από το ΕΕΑ με συμψηφισμό της απώλειας αποθεματικών από το «κούρεμα» του PSI.

Έθεσε, ακόμη, και το θέμα της αλλαγής του νόμου για την καταβολή των εισφορών στις πρώτες 5 ημέρες του κάθε μήνα, που πρακτικά είναι ανέφικτη, για να λάβει την υπόμνηση του κ. Σπυρόπουλου ότι αναμένει την παρέμβαση τού ΕΕΑ προς αυτή την κατεύθυνση.