Σκύλοι πιστοί στα αφεντικά τους και σκύλοι εκπαιδευμένοι για να τους προστατεύουν. Τα λαγωνικά, όπως τα αποκαλούν οι περισσότεροι, μπορούν να κάνουν τα πάντα… Να σας προστατεύσουν, να σας διασκεδάσουν αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι με το ανεπτυγμένο ένστικτό τους μπορούν να σας σώσουν, όταν και όποτε αισθανθούν ότι ο κίνδυνος πλησιάζει…

Στην τριήμερη έκθεση για την Προστασία και την Αυτοάμυνα που διοργανώνεται από τις 8 μέχρι τις 10 Μαρτίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Athens Metropolitan Expo στον Διεθνή Αερολιμένα μπορείτε να μάθετε τα μυστικά για το πώς να εκπαιδεύσετε τους «σωματοφύλακές» σας.

Η εκπαιδευτής Μαρία –Χριστίνα Πιαλόγλου από το Working Devils, περίπτερο του οποίου θα υπάρχει στην έκθεση, σας δίνει μία πρόγευση για το τι σημαίνει εκπαιδευμένος σκύλος.

– Σε ποια σκυλιά απευθύνεται η εκπαίδευση που παρέχετε;
«Η εκπαίδευσή μας απευθύνεται σε σκυλιά φύλακες και σωματοφύλακες. Απευθύνεται σε λυκόσκυλα, ροντβάιλερ. Σε γενικές γραμμές σκυλιά τέτοιου τύπου».

– Πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να διαρκέσει η εκπαίδευση των σκυλιών;
«Η εκπαίδευση των σκύλων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Όπως για παράδειγμα, τα ένστικτα του σκύλου, την ηλικία του ή τι θέλει ο πελάτης. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν και διαμορφώνουν το χρόνο που χρειάζεται για την εκπαίδευσή τους».

– Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσουν την εκπαίδευση οι σκύλοι;
«Το βελγικό ποιμενικό μπορεί να αρχίσει την εκπαίδευση από την ηλικία των 6 μηνών ενώ όλοι οι άλλοι σκύλοι μπορούν να ξεκινήσουν να εκπαιδεύονται από 17 ή 18 μηνών».

– Πόσο κοστίζει η εκπαίδευση των σκύλων;
«Η τιμή για την εκπαίδευση των σκύλων αρχίζει από τα 600 με 800 ευρώ για διάστημα περίπου τριών μηνών. Η τιμή όμως διαμορφώνεται ανάλογα με το τι ζητά πάντοτε ο πελάτης. Μπορεί για παράδειγμα να φτάσει και τα 25.000 ευρώ για διάστημα περίπου τριών ετών. Όλα εξαρτώνται από το εάν ο πελάτης θέλει έναν φύλακα για το σπίτι ή έναν σκύλο για εταιρείες κ.ά. Οι εκπαιδεύσεις των σκύλων γίνονται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και κάθε προπόνηση έχει διάρκεια μιας ώρας».

– Κατά πόσο είναι επικίνδυνο να κυκλοφορούν οι σκύλοι έξω;
«Οι εκπαιδεύσεις διαφέρουν αρκετά. Υπάρχει η εκπαίδευση του κοινωνικού σκύλου, του σκύλου δηλαδή που είναι σωματοφύλακας του αφεντικού του. Αυτόν τον σκύλο μπορεί να τον βγάζει έξω το αφεντικό του με ασφάλεια γιατί έχει μάθει να είναι κοινωνικός. Λειτουργεί μόνο βάσει των εντολών του αφεντικού του και όποτε εκείνος αισθανθεί ότι το αφεντικό του κινδυνεύει».

Υπάρχει όμως και ο σκύλος που είναι μόνο για φύλαξη. Δεν πρόκειται για έναν σκύλο που μπορεί να τον βγάλει έξω το αφεντικό του. Έχει εκπαιδευτεί σε καθήκοντα ασφάλειας και είναι ο πιο σωστός φύλακας».

Στο Μetropolitan Expo, στο πιο άρτιο εκθεσιακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης το οποίο διαθέτει 45.000 τ.μ. μικτής στεγασμένης εκθεσιακής επιφάνειας, θα χτυπήσει η καρδιά της έκθεσης Safety Expo. Επισκεφθείτε τη σελίδα safetyexpo.gr για περισσότερες λεπτομέρειες.

Το newsbeast.gr, χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης, έχει ανοίξει ειδικό φάκελο για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας σας.