Τεχνικά και δυσλειτουργικά προβλήματα στην υπηρεσία καθαριότητας αλλά και τη συμπεριφορά των ίδιων των πολιτών στον θεμελιώδη αυτό τομέα της καθημερινότητάς τους εμφανίζονται στη Ρόδο.

Όπως αποκαλύφθηκε, από τα πρώτα πράγματα που «ανακάλυψαν» ήταν μικρούς ΧΥΤΑ που έχουν ξεφυτρώσει μέσα στην πόλη!

Η ρίψη μπαζών «όπου να ναι και ό,τι να ναι» φαίνεται ότι είναι το πρώτο θέμα με το οποίο καταπιάστηκε η νεοσυσταθείσα Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου αυτές τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, υπάρχουν 4 με 5 συνεργεία που βρίσκονται έξω σε καθημερινή βάση για τη δουλειά αυτή και μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό ογκωδών αντικειμένων που μαζεύουν, εντοπίζεται στην πόλη.

Τα νούμερα «μιλούν» από μόνα τους αφού το κάθε φορτηγό κάνει περίπου 15 δρομολόγια καθημερινά και λαμβάνοντας υπόψη τη χωρητικότητά τους, υπολογίζεται ότι μαζεύουν 8 με 10 τόνους ογκωδών αντικειμένων κάθε μέρα!

Η αντιδημαρχία του νησιού έχει «επιστρατεύσει» και φορτωτή αλλά καθημερινά οι αρμόδιοι δεν παύουν να εκπλήσσονται: Προσπαθώντας να «διαβάσουν» σε πρώτη φάση τις συνήθειες των πολιτών, έχουν διαπιστώσει ότι ογκώδη αντικείμενα αφήνονται οποιαδήποτε ώρα, έξω από τους κάδους, ακόμη και μόλις περάσει το απορριμματοφόρο, ότι στους Αγίους Αποστόλους υπήρχαν τόνοι απορριμμάτων στην περιοχή όπου υπήρχε ο καταυλισμός των αθίγγανων κτλ.

Έτσι, η αντιδημαρχία προσανατολίζεται να εφαρμόσει αυστηρά τον καινούργιο κανονισμό για την καθαριότητα ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης και αναμένεται να είναι έτοιμος σε περίπου ένα μήνα, οπότε και θα έρθει για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.

Μάλιστα, σε αυτόν αναμένεται να περιλαμβάνονται πρόστιμα για τους πολίτες που δεν συμμορφώνονται (σ.σ. πότε θα βγάζουν έξω τα απορρίμματα τους, πως κτλ.) Όμως, οι αρμόδιοι δεν θα σταματήσουν εκεί. Εάν δεν υπάρχει συμμόρφωση είναι διατεθειμένοι ακόμη και να ανακοινώνουν την απομάκρυνση των κάδων σε αρκετή απόσταση από τις περιοχές που δεν εφαρμόζεται ο κανονισμός και να αφήνουν τα σκουπίδια αμάζευτα!

Πηγή: rodiaki.gr