Ανοίγει σήμερα στη Θεσσαλονίκη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η αυλαία της 77ης διοργάνωσης της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς θα τελέσει στις 10 το πρωί τα εγκαίνια της έκθεσης και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τις διοικήσεις των υπό συγχώνευση εταιρειών HELEXPO και ΔΕΘ.

Φέτος, δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε η καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού προς τους παραγωγικούς φορείς το βράδυ του Σαββάτου, ούτε και η συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής.

Το χορό των κινητοποιήσεων ανοίγουν στις 12 το μεσημερι του Σαββάτου στην πλατεία του Λευκού Πύργου οι ένστολοι, ενώ δεν έχει αποφασιστεί εάν στη συνέχει θα γίνει πορεία.

Το κεντρικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πλατεία Αριστοτέλους. Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της χώρας και πυροσβέστες.

Στο ίδιο σημείο προγραμματίζει συγκέντρωση το απόγευμα του Σαββάτου και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα συμμετέχει και ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ενώ ξεχωριστό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΠΑΜΕ.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας, η Θεσσαλονίκη θα θυμίζει πόλη-φρούριο, καθώς θα βρίσκονται εκεί περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών, που θα προέρχονται από τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες και θα ενισχυθούν από την Αθήνα και από άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Θεσσαλία, η Μακεδονία αλλά και αστυνομικές διευθύνσεις της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας.

Στο μεταξύ, όσοι επιθυμούν να απολαύσουν τη συναυλία της βραδιάς των εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ, αλλά και να περιηγηθούν στους χώρους της, θα μπορούν να το κάνουν με δύο ευρώ αντί για πέντε που είναι το κανονικό, μετά τις 8 το βράδυ.

Τις υπόλοιπες ημέρες της διοργάνωσης θα ισχύει το κανονικό εισιτήριο, που ανέρχεται σε 2 ευρώ για πολύτεκνους και παιδιά από τεσσάρων έως 10 ετών και στα 5 ευρώ για τους υπόλοιπους επισκέπτες. Υπενθυμίζεται ότι τις καθημερινές η έκθεση θα λειτουργεί από τις τέσσερις μετά το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ το Σαββατοκύριακο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.