Ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου της Χίου έχει καταστραφεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα τα ξημερώματα κοντά στο Μοναστήρι του Αγίου Μάρκου στις Καρυές της Χίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής, προς το παρόν στους οικισμούς Καρυές, Αυγώνυμα, Δαφνώνας, Λίθιο, Βέσσα, Ελάτα, Άγιος Γεώργιος Συκούσης, Πυργί και Αρμόλια, επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 62 άτομα πεζοπόρο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος, επτά οχήματα ΟΤΑ και τέσσερα ιδιωτικά βυτιοφόρα, 40 εθελοντές και 79 στρατιώτες.

Τα δέκα αεροσκάφη και τα πέντε ελικόπτερα επιχειρούν με ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν την από αέρος επιχείρηση κατάσβεσης.

Η φωτιά αυτή τη στιγμή συνεχίζει να κινείται προς τα νοτιοδυτικά του νησιού καίγοντας δασικές εκτάσεις καλλιεργήσιμες καθώς και σκίνους που αποτελούν την παραγωγή της μαστίχας στο νησί.

Ο δήμαρχος του νησιού βρέθηκε στις περιοχές που πλήττονται από τη φωτιά ενώ εκκενώθηκε ένα από τα στρατόπεδα στο χωριό Αρμόλια και περίπου 70 στρατιώτες από τις τοπικές στρατιωτικές υπηρεσίες καθώς και πολλοί εθελοντές και κάτοικοι του νησιού έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες.