Τη συμβολή του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), στη βάση της σημαντικής τεχνογνωσίας και εμπειρίας του, για την εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου Αντιπλημμυρικής Προστασίας (ΣΣΑΠ), εξέτασαν στη χθεσινή τους συνάντηση η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ, Δημήτρης Τσαγκάς.

Κατά την συνάντηση διερευνήθηκαν οι δυνατότητες παρέμβασης, αφενός για την λήψη άμεσων μέτρων για την αποτροπή επιδείνωσης της κατάστασης και της αποκατάστασης της λειτουργικότητας των πληγεισών περιοχών της Δυτικής Αττικής και αφετέρου για την εκπόνηση προτάσεων οριστικής αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων.

Σημειώνεται ότι στόχος της προσφερόμενης τεχνογνωσίας του Ινστιτούτου (μέσα από σύγχρονες γεω-επιστημονικές μεθόδους, επεξεργασία φωτο-γεωλογικών δεδομένων και επικαιροποίηση στοιχείων), είναι ο προσδιορισμός και η ιεράρχιση των αντιπλημμυρικών έργων που λαμβάνουν υπόψη τη Ζώνη Δυνητικού Κινδύνου Πλημμύρας.

Το Σχέδιο αυτό απαιτεί σειρά συνεργειών με την τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς – επίσημους συμβούλους της Πολιτείας, όπως είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών καθώς και με τις αρμόδιες Αρχές. Σε δήλωσή της για την συνεργασία αυτή η περιφερειάρχης παρατήρησε ότι «η αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία είναι υπόθεση σοβαρής, έγκαιρης δουλειάς – κάτι που στην Περιφέρεια Αττικής επιχειρούμε συστηματικά εδώ και τρία χρόνια». «Πλέον το κρίσιμο είναι η άμεση άρση, με νομοθετικές ρυθμίσεις, όλων εκείνων των θεσμικών εμποδίων που αφορούν σε μια fast track διαδικασία για έργα αντιπλημμυρικής υποδομής» ανέφερε η ίδια.