Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» Θεσσαλονίκης, το ιστορικό πλέον και μοναδικό επί σειρά ετών θεατρικό σχήμα της πόλης μετά το Κρατικό Θέατρο, δεν θα κλείσει τελικά, χάρη στην παρέμβαση του δήμου ο οποίος, με ομόφωνη απόφαση που ελήφθη χθες τα μεσάνυχτα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε να τη χρηματοδοτήσει εκτάκτως (για την αντιμετώπιση των αναγκών επιβίωσής της) με το ποσό των 75.000 ευρώ.

Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» (θεατρικό σχήμα με 32 χρόνια λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη) είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο την επικείμενη αναστολή της λειτουργίας της, λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, που αντιμετώπιζε από τη διακοπή, την τελευταία διετία, της κρατικής επιχορήγησης.

Η διακοπή αυτή, ο «βρόχος» των δανείων και των συμβολικών αμοιβών, η άρνηση εκφυλισμού του συγκεκριμένου μοντέλου λειτουργίας του θεάτρου και η διαμορφωμένη πλέον άποψη πως «ανάλογες μορφές θεατρικής δράσης είναι αδύνατο να λειτουργήσουν χωρίς επιχορήγηση», όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του θεάτρου τον περασμένο Νοέμβριο, ανάγκασαν τους ιδρυτές και στυλοβάτες επί 30 και πλέον χρόνια του θεάτρου να αποφασίσουν την αναστολή της λειτουργίας του.

Ακολούθησε «βροχή» επερωτήσεων στη Βουλή, καταγγελιών, επιστολών διαμαρτυρίας και αγανάκτησης και τελικά «ευήκοον ούς» έτεινε η αντιδημαρχία πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, που προσέφερε το ποσό των 75.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών για την επαναλειτουργία του θεάτρου.

«Το ποσόν που εγκρίθηκε μπορεί να μην καλύπτει τα συσσωρευμένα δάνεια και χρέη μας, είναι όμως μια ανάσα που μας επιβάλλει την υποχρέωση να ανταποκριθούμε, συνεχίζοντας με πείσμα τη δράση μας. Είναι σημαντικό, που μέσα σε μια εφιαλτική οικονομική συγκυρία, ο δήμος της πόλης μας (οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων) αποφασίζει να συμβάλει στη διατήρηση της θεατρικής πολυφωνίας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης», ομότιμος καθηγητής θεατρολογίας του ΑΠΘ, Νικηφόρος Παπανδρέου.

Στο μεσοδιάστημα (από την ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας της έως σήμερα) η Πειραματική Σκηνή συνέχισε τις παραστάσεις της και μάλιστα με ιδιαίτερη καλλιτεχνική, αλλά και εισπρακτική επιτυχία (στη σκηνή του θεάτρου «Αμαλία» παίζονται καθημερινά οι παραστάσεις «Ολεάνα» του Ντέιβιντ Μάμετ και «Πανικός στα παρασκήνια» του Κεν Λούνβιχ, καθώς και το έργο «Το νερό της ζωής»- κάθε Κυριακή για παιδιά).