Στο τρίγωνο Κάλαμος-Βαρνάβας-Γραμματικό κινείται η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που μαίνεται από χθες στην περιοχή, με το μεγαλύτερο μέτωπο να κινείται πλέον προς τον Βαρνάβα και το Γραμματικό. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά καίει το πυκνό δάσος στην ευρύτερη περιοχή, ενώ νωρίτερα έκαψε και σπίτια στον Κάλαμο. Δεν έχει ωστόσο φτάσει στα χωριά του Γραμματικού και του Βαρνάβα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 150 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο με 68 οχήματα πυροσβεστικά, 15 οχήματα εθελοντικά και 22 οχήματα ΟΤΑ, περιφέρειας και χωματουργικά. από αέρος επιχειρούν δύο καναντέρ και δύο ελικόπτερα.

var07

Πληροφορίες για έναν αγνοούμενο

Μέσα στη γενικότερη αναστάτωση και τις ώρες αγωνίας καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, αναφέρθηκε η πληροφορία για έναν αγνοούμενο.

Η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Χαραλαμπία Ασημακοπούλου δήλωσε στον realfm ότι ένα σπίτι στα όρια του οικισμού στην περιοχή Κοκορέτσια έχει πιάσει φωτιά και σημείωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι αγνοείται ένα άτομο και γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του.

Σε επικοινωνία του newsbeast.gr με την Πυροσβεστική, η πληροφορία για έναν αγνοούμενο ερευνάται.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Ώρες αγωνίας με τον πύρινο κλοιό να σφίγγει έζησαν όλη τη νύχτα οι κάτοικοι στον Κάλαμο. Ήδη η καταστροφή του πυκνού δάσους της περιοχής είναι ανυπολόγιστη.

Νωρίτερα οι φλόγες είχαν φτάσει σχεδόν στην παραλία.

Ο Δήμος Ωρωπού απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια και για τη διευκόλυνση των δυνάμεων πυρόσβεσης. «Κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά» αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου Ωρωπού.

var02 var01

Το έργο των πυροσβεστών είναι ιδιαίτερα δύσκολο τόσο λόγω της διαρκούς αλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων όσο και λόγω του πλούσιου δάσους.

Για πολύ δύσκολη πυρκαγιά έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, συνιστώντας στους κατοίκους να απομακρυνθούν από το μέτωπο της πυρκαγιάς μέχρι να μπορέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία του.

var14

Μάχη με τις φλόγες και στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά

Καίγεται για τρίτη μέρα η Ζάκυνθος, όπου χθες βράδυ ξέσπασαν ακόμα τρεις φωτιές και προστέθηκαν στα έξι μέτωπα που αγωνίζεται η πυροσβεστική να θέσει υπό έλεγχο, κάποια από την Παρασκευή.

Οι τρεις τελευταίες εστίες είναι στις περιοχές Παλιό Χωριό, Κάμπι και Άγιος Νικόλας, ενώ το μεγαλύτερο μέτωπο είναι αυτό στην περιοχή Κοιλιωμένο, όπου το βράδυ του Σαββάτου κινδύνεψε το χωριό Αγαλάς.

Παράλληλα καίγεται το Καταστάρι και τέσσερα σημεία στις Βολίμες. Οι φωτιές στις Βολίμες ξέσπασαν σε διάστημα περίπου μίας ώρας, λίγο πριν και λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Ο δήμος ζητεί το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κατήγγειλε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, πως η Ζάκυνθος έγινε φέτος στόχος εμπρηστών. Στο νησί έχει πάντως μεταβεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, προκειμένου να ερευνήσει το μπαράζ πυρκαγιών και να συλλέξει στοιχεία για τα αίτια που τις προκάλεσαν και για τους εμπρηστές που φέρονται να ευθύνονται για τα μέτωπα πυρκαγιάς.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 134 πυροσβέστες και 30 άτομα πεζοπόρο με 37 οχήματα. Ρίψεις νερού κάνουν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και τρεις δασικές πυρκαγιές στην Κεφαλονιά, στις περιοχές Καραβάδο, Δοριζάτα και Σβορωνάτα.

var13 var12 var11 var10 var09 var08 var06 var05 var04 var03