Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε όλη την νότια Κυνουρία η απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ να κλείσει το παράρτημα του ΙΚΑ Λεωνιδίου, ενώ έντονη είναι η αντίδραση του δήμου Νότιας Κυνουρίας που ζητά από τον Αρκά διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο να ανακαλέσει την απόφαση.

Ο δήμος Νότιας Κυνουρίας με έγγραφό του στο υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, τον υφυπουργό Γιάννη Κουτσούκο, τον διοικητή του ΙΚΑ και κοινοποιείται στους βουλευτές, τον περιφερειάρχη και τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, «η οικονομική ύφεση εξελίσσεται σε κοινωνική και οι επιπτώσεις επηρεάζουν δυσμενώς την κοινωνική συνοχή και την αναπτυξιακή προοπτική».

Προσθέτει πως, «η αναστολή λειτουργίας του παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λεωνιδίου, έρχεται να επιδεινώσει τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συναλλασσόμενοι», συμπληρώνοντας πως «η απόφαση προκαλεί προβλήματα βιωσιμότητας για επιχειρήσεις της περιοχής που απασχολούν μικρό αριθμό υπαλλήλων ή εργατών, ενώ είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί, αφού αναγκάζει τους συναλλασσομένους να μετακινούνται οδικώς σε μεγάλη απόσταση».

Η προκαλούμενη απώλεια εργατοωρών και το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος που επέρχεται υπερβαίνουν κατά πολύ το προσδοκώμενο όφελος από την εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων με την αναστολή λειτουργίας του Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λεωνιδίου.

Τέλος, στην επιστολή κρίνεται απαράδεκτη η απόφαση, «διότι θεωρούν ότι είναι καθοριστικό βήμα για την περιθωριοποίηση του Τόπου μας και για την υποβάθμιση του».

Επιπλέον επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τη διοίκηση του ΙΚΑ στέλνει και το Σωματείο Οικοδόμων και συναφών Επαγγελμάτων Λεωνιδίου ζητώντας να επανεξεταστεί το θέμα χαρακτηρίζοντας το κλείσιμο τoυ παραρτήματος «ακόμη ένα βήμα που οδηγεί τον τόπο μας στην απομόνωση και είναι ακόμη ένα θέμα που δημιουργεί αγανάκτηση και θύμο στον απλό πολίτη».