Το ερώτημα για τη φύση του μπιλιάρδου (παιχνίδι ή άθλημα) δεν μπορεί να πάρει μια ξεκάθαρη απάντηση και αυτό διότι όταν μια παρέα πίνει ποτό σε ένα μπαρ παίζοντας μπιλιάρδο, τότε αυτό είναι παιχνίδι. Ωστόσο, το μπιλιάρδο είναι άθλημα που διοργανώνεται από την Ένωση World Pool-Billiard και παίζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες παραλλαγές.

Το μπιλιάρδο σήμερα μπορεί να έχει κατοχυρωθεί ως σπορ αλλά η ιστορία του δείχνει ότι μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι. Στην Αγγλία τα πρώτα δωμάτια με μπιλιάρδα γέμιζαν από αυτούς που τζόγαραν στον ιππόδρομο, όποτε με βάση αυτούς τους συμμετέχοντες δεν μπορεί να θεωρηθεί άθλημα. Από την άλλη, σήμερα το μπιλιάρδο ανήκει στα αθλήματα που παίζονται με τη στέκα, όπως το σνούκερ και αναγνωρίζεται ως ένα ανταγωνιστικό άθλημα. Το μπιλιάρδο έχει και τους δικούς του παγκοσμίου φήμης αθλητές όπως τον Earl Strickland και τον Φιλιππινέζο Efren Reyes. Ο δεύτερος μάλιστα έχει κατακτήσει δύο φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα του μπιλιάρδου και το 2005 ανακηρύχθηκε πρέσβης της χώρας του στα αθλήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Στις σύγχρονες κοινωνίες το μπιλιάρδο δεν είναι απλά ένα παιχνίδι, λοιπόν, είναι ένα άθλημα, όχι μόνο επειδή διαθέτει παίκτες παγκόσμιας κλάσης αλλά και επειδή περιέχει και το στοιχείο του ανταγωνισμού. Επιπλέον η ποικιλία του, δεν περιορίζεται στις χώρες και στους παίκτες που συμμετέχουν αλλά και στα αγωνίσματα.

Υπάρχουν τα παιχνίδια Carom και τα παιχνίδια Pocket. Τα παιχνίδια καραμπόλας (ή γαλλικό μπιλιάρδο) παίζονται σε τραπέζια χωρίς τρύπες και οι μπάλες δεν είναι περισσότερες από τρεις. Ο σκοπός ενός παιχνιδιού καραμπόλας είναι η επίτευξη της υψηλότερης βαθμολογίας σε καραμπόλες, όταν η λευκή μπάλα χτυπά τις δύο άλλες.

Τα παιχνίδια τσέπης, γνωστά και ως «αμερικάνικο μπιλιάρδο», παίζονται σε ένα τραπέζι με τρύπες, με τρεις τσέπες (pocket) σε κάθε πλευρά του τραπεζιού – τέσσερις γωνιακές τσέπες και δύο πλευρικές.

Ο σκοπός των περισσότερων παιχνιδιών του αμερικάνικου μπιλιάρδου είναι να μπουν οι μπάλες στις τρύπες χτυπώντας ο παίκτης με τη στέκα την άσπρη μπάλα. Ανάμεσα στα παιχνίδια του αμερικάνικου μπιλιάρδου είναι το ελεύθερο, το σνούκερ και το οκτάμπαλο τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αμερική και στην Αγγλία.

Περισσότερες ειδήσεις για τον άντρα στο delamagen.gr