Με ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν σε σχέση με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο να αφορά και την κατάληψη ενός νησιού από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έδωσε το δικό του μήνυμα και δοκίμασε και τις υποδομές του με την άσκηση «Ορμή 2/17».

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στο Newsbeast.gr καλά πληροφορημένη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με έναν από τους μεγάλους φόβους της Αθήνας να είναι η περικύκλωση ενός απομακρυσμένου νησιού από τον τουρκικό στόλο ή σεβαστό αριθμό μονάδων του, μιας και κάτι τέτοιο θα έβαζε την Ελλάδα μπροστά στο δίλλημα και την διπλωματική παγίδα, να αναγκαστεί να είναι αυτή που θα «κηρύξει τον πόλεμο» ή που θα ξεκινήσει με πυρά ένα θερμό επεισόδιο προκειμένου να «σπάσει» τον ναυτικό αποκλεισμό, η άσκηση που ολοκληρώθηκε χθες έδωσε κρίσιμες απαντήσεις.

Η ύψωση δηλαδή ενός τοίχους αποτροπής ναυτικού αποκλεισμού ενός νησιού.

Στο πλαίσιο αυτό η άσκηση «Ορμή 2/17» πραγματοποιήθηκε από 28 Φεβρουαρίου έως 02 Μαρτίου 2017 στη θαλάσσια περιοχή κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου Πελάγους.

Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού απεικόνισε εχθρικό πλοίο και τουλάχιστον 8 πυραυλάκατοι έσπευσαν να την αποτρέψουν από το να βγει σε συγκεκριμένη περιοχή.

Τα συμπεράσματα που βγήκαν ήταν πολύτιμα ενώ και το οπτικό υλικό εντυπωσιακό.

krrvknayt1 krrvknayt2 krrvknayt3 krrvknayt4 krrvknayt5 krrvknayt6 krrvknayt7 krrvknayt8 krrvknayt9 krrvknayt10