Σε λευκό κλοιό παραμένει από το βράδυ των Θεοφανείων ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, αφού ο χιονιάς έκανε την εμφάνισή του ακόμα και στα «χαμηλά» σημεία του, σε υψόμετρο μέχρι και 310 μέτρα, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Η Κρυόβρυση της Δ.Ε Λασιώνος είναι το μοναδικό χωριό που παρέμεινε αποκλεισμένο αρκετές ώρες, ενώ στην Αγία Κυριακή στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση για τον καθαρισμό του δρόμου λόγω… κηδείας. xionia_ag_kyriakh Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας βρισκόταν από νωρίς σε ετοιμότητα, με μηχανήματα και προσωπικό – εργαζόμενους και εθελοντές, προκειμένου να παρέμβουν αν και όπου χρειαστεί. Το «στοίχημά» τους ήταν να μην αποκλειστεί κανένα χωριό, όπως είχε σημειώσει σε δηλώσεις του στην εφημ. «Πατρίς» δυο ημέρες νωρίτερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος. Και το στοίχημα, κερδήθηκε.

Σε Φολόη και Δίβρη

Το οροπέδιο της Φολόης από το βράδυ των Θεοφανείων «ντύθηκε» στα λευκά, αλλά τα προβλήματα έκαναν την εμφάνισή τους από την περιοχή της Ανάληψης και πάνω, μέχρι την Πέρσαινα, της Φολόη και το Κούμανι. xionia_foloi22 Εκεί δόθηκε και το μεγαλύτερο βάρος από την Πολιτική Προστασία που άνοιξε τους δρόμους πρόσβασης στα δυο χωριά, απεγκλωβίζοντας και δυο οχήματα – το ένα φορτηγό με γάλα 15 τόνων – που είχαν εκτραπεί της πορείας τους. lampeia Ανοιχτή παρέμεινε και η Ε.Ο 111, στην οποία επιχείρησαν μηχανήματα αλλά και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που «κράτησε καθαρό» το τμήμα της εθνικής οδού από τη Δίβρη μέχρι και τη διασταύρωση του Αστρά, χωρίς να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν προβλήματα.

Στην Δ.Ε Λασιώνος

Ωστόσο ο χιονιάς έδειξε τα «δόντια» του στην Δ.Ε Λασιώνος, όπου εντοπίστηκαν και τα περισσότερα προβλήματα, από το Πανόπουλο, μέχρι το Κακοκάρι, την Αγία Τριάδα και την Κρυόβρυση. Το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, υπό τις οδηγίες και του αντιδημάρχου κ.Γεωργακόπουλου, έβαλε σε προτεραιότητα τη διάνοιξη του δρόμου προς την Αγία Κυριακή για να πραγματοποιηθεί μια κηδεία το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ τα μηχανήματα έμειναν εκεί προκειμένου να ανοίξουν και πάλι τον δρόμο και να μπορέσουν να αποχωρήσουν όσοι είχαν φτάσει στο χωριό για την κηδεία. ag_kiriak_xion Ωστόσο παρά τις προσπάθειες, μέχρι αργά χθες το απόγευμα, κι ενώ συνεχιζόταν η χιονόπτωση, δεν κατέστη δυνατός ο εκχιονισμός του δρόμου μέχρι την Κρυόβρυση. Κάτι που έγινε χθες το πρωί, αφού είχε σταματήσει η σφοδρή χιονόπτωση. Το χιόνι έφτασε μέχρι τα πιο «χαμηλά» του δήμου, ντύνοντας στα λευκά χωριά του δήμου όπως ο Χελιδόνι και η Νεράϊδα που βρίσκονται σε υψόμετρο 360 και 307 μέτρων αντίστοιχα, χωρίς όμως να δημιουργηθούν προβλήματα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ

Στη μάχη με το χιονιά «ρίχτηκαν» όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας (Γκρέιντερ, Jcb, Unimog) ενώ μισθώθηκαν και δυο ακόμα οχήματα ιδιωτών, ένα JCB και ένα τρακτέρ με αλατιέρα, για την έγκαιρη διάνοιξη των δρόμων και τη ρίψη αλατιού, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα της καλά συντονισμένης προσπάθειας και της συμβολής του προσωπικού, των 10 εργαζομένων (μόνιμο και έκτακτο προσωπικό) και των 4 εθελοντών της Ομάδας ΔΙΑΣ που –όπως είπε ο κ.Γεωργακόπουλος – αψήφησαν τις δύσκολες συνθήκες και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να μην δημιουργηθούν προβλήματα. Για να ανοίξουν τους δρόμους, να ρίξουν αλάτι και να παρέχουν βοήθεια και πληροφορίες στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών και στους διερχόμενους πολίτες. Γι’ αυτό και δεν παρέλειψε να τους ευχαριστήσει για την σημαντική τους συμβολή μέχρι στιγμής, αφού όλη η ομάδα εξακολουθεί  να βρίσκεται σε ετοιμότητα και για τις επόμενες ημέρες.

Το φυτικό κεφάλαιο

Τέλος ο κ.Γεωργακόπουλος, τόνισε πως οι «πολικές» θερμοκρασίες που σημειώθηκαν προκάλεσαν ολοκληρωτική καταστροφή στην παραγωγή εκφράζοντας φόβους για τα δέντρα, εσπεριδοειδή αλλά και ελαιόδεντρα. Περισσότερες ειδήσεις για την Ηλεία στο patrisnews.com