Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε από το Συντονιστικό Όργανο 28 εμπλεκόμενων με το προσφυγικό πρόβλημα επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Λέσβου, ζητούν από την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα:

– Στην οργανωμένη αποσυμφόρηση του νησιού

– Στην γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων του ασύλου

– Στην σωστή οργάνωση του κέντρου καταγραφής με ανθρώπινες συνθήκες

– Στην απόλυτη προστασία των τουριστικών περιοχών

– Στον έλεγχο και στην πάταξη των ανάρμοστων συμπεριφορών των μη Κυβερνητικών Oργανώσεων και των στελεχών τους.

– Στην λήψη μέτρων για τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων με αυξημένες περιπολίες, μιας και ο κίνδυνος που εκτίθεται το νησί συνδέεται ευθέως με την εθνική μας υπόσταση

– Στην εφαρμογή ειδικών μέτρων στήριξης της τοπικής κοινωνίας και της νησιωτικότητας, τα οποία επ’ ουδενί δεν θα πρέπει να αποτελούν άλλοθι για επιπλέον μετανάστες και πρόσφυγες στο νησί.

– Στη μη δημιουργία νέων δομών κράτησης και φιλοξενίας

Οι φορείς ζητούν από την Πολιτεία να προχωρήσει στα παραπάνω λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι:

– η Λέσβος είναι το νησί που έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης,

– οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν περιέλθει σε κατάσταση απόγνωσης εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης του τζίρου και του βάρους των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς το δημόσιο.

– Η εικόνα του νησιού έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, η οποία για να αποκατασταθεί θα περάσουν τουλάχιστον 3 με 5 χρόνια, εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

– Οι συνεχείς επισημάνσεις των μεγάλων τοπικών προβλημάτων από τους φορείς δείχνουν να μην γίνονται αντιληπτοί απολύτως.