Επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων, αναπλάσεις κτιρίων και περιοχών καθώς και για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών προβλέπει ο προγραμματισμός του Πράσινου Ταμείου για την τετραετία 2011 – 2014, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ανακοινώνοντας την έναρξη εφαρμογής των προγραμμάτων του Ταμείου, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής παράτασης της προθεσμίας για τους ημιυπαίθριους αν και όπως είπε κάτι τέτοιο δεν είναι στους σκοπούς του υπουργείου. Αν δοθεί παράταση όπως είπε θα είναι για πολύ μικρό διάστημα και για να καλυφθούν οι ημέρες των απεργιών.

Σχετικά με τα προγράμματα του Ταμείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την έναρξη εφαρμογής των προγραμμάτων με βάση τα νέα χρηματοδοτικά δεδομένα που προκύπτουν από την ψήφιση διάταξης σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες του Πράσινου Ταμείου δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 5% των διαθεσίμων του.

Όπως τόνισε ο υπουργός, τα υπόλοιπα χρήματα (δηλαδή το 95%) παραμένουν στα αποθεματικά του ταμείου αλλά υπάρχει παράλληλα η δυνατότητα διάθεσής τους στον κρατικό προϋπολογισμό με κοινή Υπουργική Απόφαση.

«Η κυβέρνηση είναι ενιαία, η χώρα βρίσκεται στη γνωστή δημοσιονομική κατάσταση και στόχος μας είναι να μη ληφθούν επιπλέον μέτρα σε βάρος των αδυνάτων», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Απαντώντας δε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να κριθούν αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους ή / και τα αυθαίρετα, επειδή τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτές θα διατεθούν για την κάλυψη ελλειμμάτων και όχι για το περιβάλλον ο υπουργός τόνισε ότι η νομολογία και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. «Δεν έχουμε φόβο, πρόσθεσε, ότι εξαιτίας του πλαφόν του 5 % θα πέσει ο νόμους για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα».

Τα διαθέσιμα του πράσινου ταμείου αυτή τη στιγμή είναι 1 δις. ευρώ ενώ ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να φθάσουν στο 1,6 δις., με την εισροή πόρων κυρίως από τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα.

Από τα 400 εκατ. των δαπανών που προγραμματίζονται ως το 2014, τα 200 εκατ. θα διατεθούν για το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση» που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές κατοικίας, εγκαταλελειμμένες ζώνες πρώην παραγωγικών δραστηριοτήτων στον αστικό ιστό, καθώς και σε περιοχές με προβλήματα κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι μεταξύ άλλων διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, απελευθέρωση πεζοδρομίων, ποδηλατόδρομοι, παιδικές χαρές, φωτισμούς, εξοικονόμηση ενέργειας, αποκατάσταση – ανακαίνιση κτιρίων και επανάχρηση. Ένα παράδειγμα είναι η μετατροπή ξενοδοχείου στην Ομόνοια σε φοιτητική εστία, που ανακοινώθηκε πρόσφατα και θα χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο. Προβλέπεται επίσης η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, κ.α.

Στα 45 εκατ. φθάνει η χρηματοδότηση για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών (βελτίωση οδικού δικτύου, αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμοί κ.α.) Τέλος, 100 εκατ. ευρώ προβλέπεται να διατεθούν για την απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων στις πόλεις, δηλαδή για την αποζημίωση των ιδιοκτητών προκειμένου να προχωρήσουν απαλλοτριώσεις ακινήτων που θα μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους.

Με απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου ύστερα από εισήγηση του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου, έχουν ήδη δεσμευθεί 36 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις σε Ρέντη, Αθήνα, Αιγάλεω, Κορωπί, Αγ. Αναργύρους, Καματερό, Περιστέρι, ‘Αλιμο, Ν. Ιωνία, Χαιδάρι και εκτός Αθηνών σε Καλαμάτα, Καστοριά, Καβάλα, Μενεμένη και Τρίπολη. ‘Αλλο 1 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη στήριξη φορέων προστατευόμενων περιοχών (εθνικά πάρκα, δρυμοί, λίμνες κ.α.)