Την αυτοδίκαιη απόλυση από την υπηρεσία τους προβλέπει για τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου προβλέπει το νομοσχέδιο για την εφεδρεία. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια δουλειάς και να έχουν κλείσει τα 55 και αυτά να έχουν συμβεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 και να δικαιούνται πλήρη σύνταξη.

Δηλαδή όσοι είναι σήμερα 53 ετών ή/και έχουν 33 χρόνια υπηρεσίας και στα επόμενα δύο χρόνια καλύπτουν και την μία εκ των δύο αυτών προϋποθέσεων, απολύονται από το Δημόσιο.

Οι οργανικές θέσεις αυτών καταργούνται αυτοδικαίως ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου και οι υπάλληλοι αυτοί τίθενται σε προ-συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα μέχρι να συντρέξουν οι δύο προϋποθέσεις που προαναφέραμε.

Στο διάστημα αυτό θα λαμβάνουν το 60% του πιο πρόσφατου βασικού μισθού τους, χωρίς να τους καταβάλλεται οποιαδήποτε άλλη πρόσθετη αμοιβή και επιδόματα. Το διάστημα αυτό της διαθεσιμότητας υπολογίζεται ως συντάξιμο και προσμετράται στην υπόλοιπη συντάξιμη υπηρεσία του υπαλλήλου.

Εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων το νοσηλευτικό και παρα-ιατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι κληρικοί, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι ένστολοι πυροσβέστες, οι κατέχοντες θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου γενικής διεύθυνσης, όσοι έχουν ήδη σύζυγο που έχει ενταχθεί σε προ-συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εργασιακή εφεδρεία, όσοι έχουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία άνω του 67% και όσοι είναι ανάπηροι ή πολύτεκνοι.

Το προσωπικό που τίθεται σε καθεστώς εφεδρείας εντάσσεται σε πίνακες κατάταξης από το ΑΣΕΠ, με βάση αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, που καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα. Το προσωπικό αυτό:

Μπορεί να μεταφέρεται ύστερ από αίτησή του με την ίδια σχέση εργασίας σε φορείς του δημόσιου τομέα, εφόσον αυτοί έχουν ζητήσει να καλύψουν θέσεις τακτικού προσωπικού, στο 10% των αιτήσεων προσλήψεων.

Επιλέγεται μετά από αίτησή του κατά προτεραιότητα σε ποσοστό 30%, επί του συνόλου των εκάστοτε θέσεων που προκηρύσσονται για απασχόληση προσωπικού ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου τομέα.
Προηγείται για την επιλογή υποψηφίων, για μερική απασχόληση, εφόσον το αιτηθεί.

Οι εξαιρέσεις ισχύουν οι ίδιες με αυτές της προ-συνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.

Όσοι ενταχθούν σε εφεδρεία θα λαμβάνουν από 12 έως 24 μήνες το 60% του τελευταίου βασικού μισθοί τους. Στο διάστημα αυτό θα καταβάλλονται κανονικά από τους φορείς οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου που αναλογούν για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη.

Ξεκαθαρίζεται ότι η ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας λογίζεται ως «προαναγγελία απόλυσης».

Πηγή: 24h.gr