Τη στήριξή τους για τη δημιουργία ακατάσχετου επιχειρηματικού τραπεζικού λογαριασμού ζήτησαν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων από τους βουλευτές του Νομού Ηρακλείου σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Επιμελητήριο.

Στους βουλευτές δόθηκε το υπόμνημα που συνέταξε το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων του Νομού (ΟΕΒΕΝΗ),τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου και το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο οποίο αποτυπώνεται η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αγορά και παρουσιάζονται οι προτάσεις των φορέων για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει ο ακατάσχετος λογαριασμός, ώστε να εξασφαλίζει την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης τόνισε ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει δεσμευμένους εταιρικούς λογαριασμούς, ποσοστό που θα πολλαπλασιαστεί αν, από την αρχή του νέου έτους επιβληθεί στις επιχειρήσεις η χρήση μηχανημάτων POS χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση για δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού.

Όπως τόνισε ο κ. Αλιφιεράκης, ένας τέτοιος λογαριασμός είναι απολύτως απαραίτητος, προκειμένου να μπορεί μια επιχείρηση, μεταξύ άλλων, να καταβάλλει μισθοδοσία στο προσωπικό της και να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και φόρους. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μανώλης Κουμαντάκης αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ο ακατάσχετος λογαριασμός και κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν τη δημιουργία του, με άμεσες παρεμβάσεις, ώστε ν’ αποφευχθεί η περαιτέρω συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στο υπόμνημα περιλαμβάνονται επτά προτάσεις και σημειώνεται «ότι με την υιοθέτηση τους δεν θα λυθεί μόνο ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις αλλά θα ωφελήσει παράλληλα το Ελληνικό δημόσιο αλλά και το τραπεζικό σύστημα. Σε αντίθετη περίπτωση σε συνδυασμό με την πρόθεση της κυβέρνησης για πλήρη επικράτηση του πλαστικού χρήματος υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μεταφοράς έδρας στο εξωτερικό και βεβαίως αναστολής λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».