«Υπόδειγμα ευπρεπούς αστού» χαρακτήρισε στον επικήδειό του, τον ευεργέτη της Θεσσαλονίκης, Αναστάσιο Μπίλλη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία που εψάλη στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

«Ήταν ένας άνθρωπος εξαιρετικά χαμηλών τόνων, υπόδειγμα ενός πολίτη με συνέπεια, αστική συνείδηση και καλοσύνη, που δεν περιγράφεται και ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ευεργέτες» είπε ο κ. Μπουτάρης.

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Αγγελόπουλος, έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που ήταν «πρότυπο στο ζην, το επιχειρείν και το ευεργετείν» ενώ ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς, Χριστόδουλος Οικονομίδης, μίλησε για έναν «αυτοδημιούργητο, δύσκολο, αλλά πάντα δίκαιο άντρα».

«Έψαξα να βρω έναν άλλο ευεργέτη μετά τον Παπάφη, τον Καυταντζόγλου, τον Βαφόπουλο, τους αδερφούς Παπαγεωργίου και τον Μπίλλη, αλλά δυστυχώς δεν βρήκα, το “καλούπι” έσπασε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αναστάσιος Μπίλλης γεννήθηκε το 1928 στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και ήταν το μικρότερο, από τα 8 παιδιά μιας οικογένειας προσφύγων από την Ανατολική Θράκη. Ολοκλήρωσε στον Λαγκαδά τις εγκύκλιες σπουδές του και στη συνέχεια σπούδασε στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αφού πήρε το πτυχίο Χημικού, το 1951, ασχολήθηκε επιχειρηματικά, με μεγάλη επιτυχία, με την εμπορία χημικών προϊόντων.

Ο Αναστάσιος Μπίλλης, από πολύ μικρός, έδειξε τη διάθεσή του να ασχοληθεί με τα κοινά και την κοινωνική προσφορά. Μαζί με την σύζυγό του Ιουλία, υλοποίησε τις επόμενες δεκαετίες, αθόρυβα και διακριτικά, ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα ευεργεσιών στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τα έργα που πραγματοποιήθηκαν με δωρεές του ζεύγους Μπίλλη, είναι το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (1995), το Μπίλλειο Οδηγικό Κέντρο – Σ.Ε.Ο. (1998), το Μπίλλειο Κέντρο Ορχηστικής Τέχνης του Δήμου Θεσσαλονίκης (1992), το Μπίλλειο Νηπιαγωγείο (1986) στον συνοικισμό Βότση, το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Τριανδρίας (1989), ο Κήπος της Στοργής στο νοσοκομείο Παπανικολάου (2001) και η Μπίλλειος Στέγη Νηπίων Καλαμαριάς (2011), ενώ συνέβαλλαν σημαντικά στην αποπεράτωση του κτιρίου του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου. Θεσμοθέτησαν επίσης και προγράμματα βραβείων για την προαγωγή της τοπικής ιστορίας.

Για την πολυσχιδή δράση, απονεμήθηκαν πολλά βραβεία και έπαινοι στο ζεύγος Αναστασίου και της Ιουλίας Μπίλλη, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ακαδημία Αθηνών, τον Δήμο Τριανδρίας, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, αλλά και από πολλούς φορείς και ιδρύματα. Ανάμεσα στα βραβεία ξεχωριστή θέση κατέχει ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος, το ανώτατο παράσημο της ελληνικής πολιτείας, που απονεμήθηκε στον Αναστάσιο Μπίλλη από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το έτος 2008.