Μια μεγάλη συνάντηση για το προσφυγικό ζήτημα, ξεκινά σήμερα στη Μυτιλήνη. Ένα διεθνές συνέδριο με τη συμμετοχή ειδικών από όλο τον κόσμο, στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν όλες οι διαστάσεις της ανθρωπιστικής κρίσης αυτής, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους, θεωρητικοί, αλληλέγγυοι και εθελοντές, ακτιβιστές διεθνούς δράσης, επιχειρησιακοί της διεθνούς εμπειρίας, από την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, θα συναντηθούν για να συζητήσουν για την προσφυγική κρίση, τα αίτια και την εξέλιξή της.

Ανάμεσα τους οι Tariq Ali, Πακιστανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, Dilar Dirik, Κούρδισα ακτιβίστρια και υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Κώστας Λαπαβίτσας οικονομολόγος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρώην πρόεδρος της Βουλής, John Rees, Βρετανός πολιτικός ακτιβιστής, Francesca Coin, καθηγήτρια κοινωνιολογίας, που ερευνά τον αντίκτυπο της λιτότητας στην Ευρώπη, ο καθηγητής Γιώργος Πλειός και πολλοί άλλοι.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Cooperative Institute for Transnational Studies, το συνεργατικό αυτοδιαχειριζόμενο πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

Θα πραγματοποιηθεί στο λόφο του πανεπιστημίου, σε τέσσερις αίθουσες του κτιρίου Γεωγραφίας και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο προκειμένου «να δημιουργηθεί μια εστία διαλόγου γύρω από αυτό το παγκόσμιο ζήτημα και να ακουστούν όλες οι διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος», όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, η Μαρία Νικολακάκη, μέλος του Cooperative Institute for Transnational Studies.

«Πάνω από 100 αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο θα μιλήσουν για το προσφυγικό, με εισηγήσεις που θα γίνουν και στα ελληνικά, σε αυτό το διεθνές συνέδριο που απευθύνεται σε όλους και μάλιστα και στην κεντρική διοίκηση, προκειμένου να καταλάβει η πολιτική σκηνή τα τεράστια λάθη που έκανε στο προσφυγικό και να τα διορθώσει» τόνισε ο Στράτος Γεωργούλας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος της οργανωτικής επιτροπής.

Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του ο σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ, στο συνέδριο θα υπάρξει και εικαστική παρέμβαση, με εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας στο ιστορικό αρχοντικό του Χαλίμ Μπέη στην Επάνω Σκάλα, με τη φροντίδα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρη Παπαγεωργίου.