«Η επαναθεσμοποίηση του κράτους συνιστά επιτακτική ανάγκη για την ισόρροπη ανάπτυξη χωρίς λογικές αποκλεισμούς και για την πλήρη εδραίωση της έννοιας της ισοπολιτείας σε όλη τη χώρα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά την τοποθέτησή του στην ημερίδα της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) με θέμα την «αναμόρφωση του ελεγκτικού συστήματος των ΟΤΑ και των αιρετών», που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πρώτη σοβαρή πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, εξήγησε ο υπουργός, είναι το επερχόμενο πολυνομοσχέδιο, που αποσκοπεί «στην επίλυση πλειάδας καθημερινών προβλημάτων της δημοτικής αρχής και κατ’ επέκταση του πολίτη».

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην επιτροπή για την επαναθεσμοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που άρχισε σήμερα τις εργασίες της και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους, με στόχο να επιτευχθούν «ριζικές αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης του κράτους, στο να αντλεί η αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα από το κράτος να επιλύει ή να απλοποιεί τα προβλήματα του πολίτη στον τόπο του».

Σημείωσε επίσης, ότι το υπουργείο δίνει έμφαση στην διαλειτουργικότητα του Δημοσίου μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, και ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι εργασίες της Εθνικής Επιτροπής για την Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας.