Με απεργιακό μπαράζ «απαντούν» οι ιδιοκτήτες ταξί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για την απελευθέρωση του κλάδου, το οποίο παρουσιάστηκε χτες στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως έγινε γνωστό, οι αυτοκινητιστές θα τραβήξουν αύριο «χειρόφρενο» από τις 5 π.μ. έως και 5 π.μ. της Παρασκευής και θα συνεχίσουν με νέα 24ωρη απεργία το Σάββατο, προκειμένου να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση.

Οι ιδιοκτήτες επιμένουν στην «κόκκινη γραμμή» για τον κλάδο, η οποία είναι να ισχύσουν πληθυσμιακά κριτήρια για την έκδοση νέων αδειών, κάτι το οποίο δεν προβλέπει το νομοσχέδιο.

Μιλώντας στη ΝΕΤ ο γραμματέας του ΣΑΤΑ, Κωνσταντίνος Δήμος τόνισε ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ταξί οδηγούνται με αυτό το νομοσχέδιο στην ανεργία και σημείωσε πως από τη μέρα που σταμάτησε η απεργία του κλάδου δεν υπήρξε καμία επαφή με το υπουργείο Υποδομών, αλλά και καμία ενημέρωση για τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τo νομοσχέδιο, οι άδειες ταξί θα δίνονται στο εξής από το Δημόσιο, με κόστος 15.000 ως 40.000 ευρώ για αυτοκίνητα και 5-10.00 ευρώ για τις μοτοσικλέτες.

Θα μπορούν να ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια, αλλά δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται ή να κληροδοτούνται.

Επιπλέον, αναμένεται υπουργική απόφαση, με την οποία θα μειωθούν τα κόμιστρα των ταξί μεταξύ 10% και 20%.