Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζεται η πανεπιστημιακή κοινότητα στο Ρέθυμνο, αρχής γενομένης με τη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από το δημαρχείο της πόλης από φοιτητές, κυρίως της Φιλοσοφικής Σχολής.

Αφορμή, ο νέος νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τον οποίο οι φοιτητές χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό και έχει εγείρει αντιδράσεις σε σημείο να προτείνουν αναβολή της εξεταστικής τους περιόδου, η οποία ξεκινάει στις 7 του μήνα.

Ο νέος νόμος “πλήττει βάναυσα το θεσμό του πανεπιστημίου, διδάσκοντες, τεχνικό προσωπικό, διοικητικούς υπαλλήλους, φοιτητές, απαξιώνει το πανεπιστήμιο ως δημόσιο θεσμό, κλονίζει στην πράξη τις συνταγματικές εγγυήσεις για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, ενώ αποσυνδέει την έρευνα από την αποστολή του πανεπιστημίου”, επισημαίνει το τμήμα Κοινωνικών Επιστημών.

Φοιτητές και Διοικητικό Συμβούλιο από το συγκεκριμένο τμήμα καλούν τη νέα πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Κρήτης να διερευνήσει το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του νόμου και όλα τα μέλη των εκλεγμένων οργάνων του να περιφρουρήσουν με κάθε νόμιμο τρόπο τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και λειτουργίες του ιδρύματος που διασφαλίζονται από το Σύνταγμα της χώρας.