Τη διαμαρτυρία τους για τη λειτουργία του hotspot της Χίου σαν κέντρο κράτησης και με συνθήματα στα αγγλικά για ελευθερία διαδήλωσαν χθες το βράδυ πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται εκεί υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά και μεταδόθηκαν από το σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο ενδιάμεσο χώρο από τους οικίσκους και το κτήριο όπου γίνεται η καταγραφή ζητώντας ελεύθερη διακίνηση.

Η διαμαρτυρία δεν πήρε έκταση και οι διαμαρτυρόμενοι επέστρεψαν λίγο αργότερα στους οικίσκους όπου διαμένουν, αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ας σημειωθεί ότι στο hotspot της Χίο από εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας βρίσκονται σήμερα Τρίτη 1.216 άτομα. Ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει υποβληθεί καμία αίτηση ασύλου, ενώ δεν έχει προχωρήσει και η διαδικασία επαναπροώθησης τους στην Τουρκία. Όπως σημειώνει ο σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ η ομάδα των έξη Τούρκων εμπειρογνωμόνων που από το βράδυ της Κυριακής είναι στη Χίο περιορίζονται σε καθαρά ρόλο παρατηρητή.