Έκρυθμη είναι η κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στην Ειδομένη, καθώς από τη μία πλευρά έχουν συγκεντρωθεί περί τους 10.000 πρόσφυγες, ενώ από την άλλη οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ ενισχύονται διαρκώς κυρίως με δυνάμεις του στρατού.

Πλέον στην περιοχή από την πλευρά των Σκοπίων πετούν δύο στρατιωτικά ελικόπτερα, ενώ 700 άνδρες αστυνομίας και στρατού της ΠΓΔΜ έφθασαν ως ενισχύσεις μαζί με στρατιωτικά οχήματα. Το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ έχει σφραγιστεί από την πλευρά των Σκοπίων, με αποτέλεσμα να μην περάσει χθες κανένας πρόσφυγας.

Αστυνομικές πηγές της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής θα παραμείνει κλειστό μέχρι την εκτόνωση της έντασης και την εξομάλυνση της κατάστασης στο τμήμα αυτό των συνόρων με την Ελλάδα, ενώ μια γυναίκα πρόσφυγας προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί, αλλά διεσώθη από άλλους πρόσφυγες και μεταφέρθηκε στη σκηνή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ο Νίκολα Ποπόσκι προειδοποιεί, μιλώντας στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ότι «μία σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια» είναι ένα σενάριο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα αν αυξηθούν περαιτέρω οι προσφυγικές ροές και η πίεση στα νότια της οδού των Βαλκανίων, δεδομένης της αύξησης των συνοριακών ελέγχων και της επιβολής ορίων στον αριθμό διελεύσεων μεταναστών.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ γειτόνων. Η Σλοβενία στέλνει παράνομους μετανάστες πίσω στην Κροατία, η Κροατία στη Σερβία, η Σερβία στην ΠΓΔΜ» δήλωσε ο Ποπόσκι.

«Φοβάμαι ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα με έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αν επιπρόσθετα ενισχυθεί η πίεση από τα νότια της Βαλκανικής Οδού, τότε θα μπορούσε να υπάρξει μία σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια» υπογράμμισε ο υπουργός τονίζοντας: «Πρέπει να στοχεύσουμε στην αποφυγή μίας τέτοιας κατάστασης».

Μιλώντας εξάλλου στο BBC και την εκπομπή Newsnight, o υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ υπεραμύνθηκε της απόφασης των Σκοπίων να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσουν τη διέλευση μεταναστών.